Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: "Бобівник"

Основний інгредієнт бобівника — боби. Історія рецепта цієї страви сягає корінням у XVI–XVII століття. Бобівник був і нині залишається обов’язковою обрядовою стравою на Різдво, весілля, христини, храмове свято. Бобівник називали ще захолодом, холодцем.

Відомо понад 6-8 складених і описаних різновидів страви "Бобівник" на м’ясному бульйоні. Неодмінними інгредієнтами є біб, суха риба, сухі гриби, консерва, м’ясо з птиці або свинина, морква, цибуля, засмажка на олії, якщо з м’ясом, то на салі.

Осучаснений рецепт такий: стегенця або м'ясо заливають холодною водою і ставлять на вогонь, щоб м’ясо упрівало, а бульйон не став мутний. Потім додають боби і варять далі.

Коли боби зваряться, додають шматочки свіжої риби (лин або щука). Вкінці додають кільку в томаті й засмажку (підсмажену до золотистого кольору цибулю і моркву).

Як застигне, бобівник стає такою консистенцією, як холодне.

Джерело

Коментарі

Популярні публікації