Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: пироги з буряком і калиною

Свої автентичні пироги має Понорницька громада. Їх унікальність – начинка з буряка і калини. Про традиційні калиновики згадують жителі села Великий ліс та Іваньків.

Такі пироги зазвичай готували із залишків хлібного житнього тіста. Для начинки тушкували цукровий буряк та додавали попередньо заготовлені ягоди калини. Формували такі пироги (перепечі) розміром з долоню і випікали в селянській печі.

Сучасні господині користуються вже переважно електричними печами, кладуть пшеничне борошно і додають червоний буряк, але від того вони ще смачніші. І хоч із роками страва набула дещо інших смакових якостей та пироги в селах готують часто по сьогоднішній день.

Джерело

Коментарі

Популярні публікації