Війна: історії українців

З Миколаївщини на Чернігівщину переїхав 21-річний фермер Назар Бриченко, щоб розпочати свій бізнес з нуля. Хлопець разом з батьком займався овочівництвом у Новопетрівці. Село дев'ять місяців було в російській окупації, а після звільнення періодично потрапляє під обстріли.

"Дуже багато вкрали техніки, фільтрів, посівний матеріал. Не так давно там прилетіла ракета, знищили повністю всю базу", — каже Назар Бриченко.

 До Оленівки Назар приїхав цієї зими. Сюди його запросив друг, який і надав землі під овочевий бізнес та став його партнером. Налагодити справу хлопцям допоміг батько Назара, який згодом повернувся на Миколаївщину. Саме він навчав сина фермерству з самого дитинства.

Клімат на Чернігівщині та Миколаївщині різний, говорить Назар.

"Майже кожен день з четвертої ранку починається роса. Потім вже після роси жара. І дуже багато плодиться грибка. Тут хоча б є дощі. У нас там (на Миколаївщині, — ред.) дощів мало".

Фермери вирощують овочі й у теплицях. За підрахунками Назара, після дозрівання з усіх теплиць, має бути близько 500 кілограмів огірків на день.

До збору врожаїв перцю, цибулі, помідорів, огірків фермери долучили близько 40 людей. Збувають овочі на Білоцерківський консервний завод.

"Ми заохочуємо будь-кого, хто хоче прийти до нас на роботу. І з Оленівки, Борзни. Ще до нас їздять, приїжджають з колонії. Ми офіційно по договору з ними працюємо. Приїжджають жінки, дівчата, працюють у нас на полях. Це вимушений крок через те, що брак людей", — розповідає Назар.

 Місцеві жителі кажуть, що для них це можливість заробити у своєму селі.

"В селі роботи не було зовсім, доводилося виїжджати на заробітки кудись. А зараз добре, що з’явилася робота в селі, можна бути дома, поруч з рідними", — розповів місцевий житель Олександр.

 Староста Оленівської громади Володимир Кривець говорить, що з приїздом Бриченків село ожило.

"В тому плані, що почали з'являтися робочі місця. Хоча тут зовсім інші умови, інша погода. Але вони пристосувалися, і я бачу на перший рік дуже непоганий у них врожай і розвиток".

 

Коментарі