Чернігівська бандура: цікаво

"Гнат Мартинович Хоткевич зазначав, що чернігівський тип манери гри є більш примітивним і давнім. Бандура дійсно має генетичний код українського народу, вона має бути, має жити та розвиватися. Не тільки як старовинний інструмент, а як уже модернізований сучасний академічний інструмент".

Перші згадки про інструменти, схожі на бандуру, в Україні датуються XV-XVI століттями. Спочатку бандура була поширена серед кобзарів та козаків і використовувалася для виконання народної музики. Щоб продемонструвати історію інструмента, під час заходу представили роботи юних вихованців Чернігівської художньої дитячої школи. Відомо, що на Чернігівщині традиція гри на бандурі передавалася з покоління в покоління, і навіть сьогодні вона залишається популярною серед школярів.

З часом бандура продовжує вдосконалюватися та набуває нових форм. Особливо цінним є те, що у Чернігові кілька років тому було відновлено її виробництво. Сьогодні чернігівські бандури відомі не лише в Україні, але й за її межами.

За словами Алли Калашник, викладачки vузичної школи №2 та артистки капели бандуристів ім. О. Вересая "наразі бандура в майстрів індивідуальна, тобто кожен майстер індивідуально за своїми кресленнями виготовляє бандури, а ще чернігівську бандуру зараз виготовляють на чернігівській фабриці «Плеяда». Це виробництво відродилося саме у 2018 році й навіть у воєнний час воно функціонує, бандури продовжують виробляти та постачати в різні куточки України та навіть за кордон".

https://www.youtube.com/watch?v=9yRzV-nNyW4 

Коментарі