Повертаємо із забуття: Вороний Юрій

Перший у світі хірург-трансплантолог народився 21 серпня 1895 року в селі Журавка Полтавської губернії (нині Чернігівщина) в родині козаків. 

Родина Вороних належала до свідомої української інтелігенції, багато з них у 1930-ті роки комуністичного сталінського терору віддали свої життя.

Дитинство Героя Крут Юрія Вороного минуло у Варшаві, де його батько викладав математику в університеті. Навчався чоловік на медичному факультеті Університету св. Володимира у Києві.

Пізніше добровільно вступив до перев'язувального медичного загону військ Української Центральної Ради. Цей підрозділ брав участь у бою під Крутами. У його складі Юрій Вороний разом із колегами медиками відступив до Києва. 

Диплом Київської державної медичної академії науковець отримав у 1921 році, а з 1923 року працював у академії ординатором. Медик намагався знайти спосіб допомогти людям із хворобами нирок (від цієї недуги помер його батько Георгій). У 1926 році медика призначили асистентом науково-дослідницької кафедри хірургії Харківського медичного інституту.

3 квітня 1933 року Юрій Вороний уперше в світі здійснив успішну пересадку нирки. Однак подію тривалий час замовчували. Медики довідалася про неї з доповіді англійських трансплантологів на Всесвітньому конгресі анестезіологів і реаніматологів, а також із публікації звіту про операцію в італійському журналі.

Пацієнтка прожила з новим органом 48 годин і померла через несумісність тканин і органів, різну групову належність донора і реципієнта. Але лікар довів на практиці, що людині можна пересаджувати в клінічних умовах не лише фрагменти тканин, а й цілі органи. Препарат пересадженої нирки дотепер зберігається на кафедрі патологічної анатомії Харківського національного медичного університету.

Участь у бою під Крутами мала вплив на подальше життя Юрія Вороного: попри його наукові досягнення, спецслужби СРСР стежили за «неблагонадійним» хірургом і «українським буржуазним націоналістом». Тож зі столиці він мусив переїхати до Херсона. Там завідував місцевим хірургічним відділенням і створив медичний інститут. 

Помер медик 1961 року. Похований у Києві на Байковому кладовищі.

Джерело

Коментарі

Популярні публікації