Хроніки вторгнення 2022 року: 14 квітня

Близько 14:00. Російські військові формування нанесли ракетний удар з тактичного ракетного комплексу “Точка-У” та пошкодили один з приватних будинків в районі міста Городня. Постраждалих серед цивільного населення немає.

В будинку через дорогу від вибуху розірвало туалет, зі стелі зірвало бойлер, відірвало кран.

У момент удару жителька Городні Марія Помісячна також була в хаті.

"Ніхто не очікував. В домі темно, все летіло в обличчя",  розповідає жінка.

Від вибухової хвилі та уламків повилітали усі вікна та зірвало шифер на сараї.

"За хатою теж куски були. Щоб тут стояла, можливо і кінець мені був, так?",  говорить Марія Помісячна.

Городня з першого дня вторгнення зайняли російські військові. Деякі колони російської техніки намагалися маршем пройти через місто, місцеві жителі не пустили.

"Техніка йшла, тут на перехресті стояла сімейна пара. Він просто вискочив перед танками та його дружина, а ми з цієї сторони йшли. Танк прямо на них їде, але повільно, їх відтісняє і все, ми почали підбігати всі, чоловік 20 нас було і всі телефонувати почали, потім я не знаю хвилин 7, звідти, звідти стільки людей було. Позаду мене дівчата почали гімн співати",  каже Олена Яценко.

 Утім надалі завадити пересуванню російської техніки через Городню не вдалося. Російські військові почали стріляти у повітря. Ворожу колону, що зупинилася на околиці міста, точними попаданнями розбили Збройні сили України. Від вибухової хвилі руйнувань зазнали навколишні будинки.

"Загалом по громаді це два будинки повністю зруйновано і 40 будинків пошкоджено. Але це дані не остаточні, вони уточнюються. На цю кількість складені акти і люди отримають компенсацію",  заступник міського голови розповідає Ігор Лахнеко.

 Тим часом місцеві розбирають підбиту російську техніку та передають військовим деталі, які ще можна використати. Городнянці кажуть, на щастя, росіяни їх не тероризували, в місті військові не лишалися. Замість того, до мерії приходили представники російських спецслужб та військової поліції. Росіяни пропонували співпрацю, нав’язували свої думки, каже мер Андрій Богдан. Чоловік разом з іншими активістами скористалися можливістю та щоразу розповідали, яка насправді ситуація в Україні.

"Де закривали рот, десь слухали, десь поправляли, сперечались, а десь погоджувались. Я говорив те, що думав, те, що знаю , вони такої відвертої розмови мабуть і не очікували",  розповідає Городнянський міський голова Андрій Богдан.

 "Вони дивувалися, що у нас не знищені пам’ятники героям Другої Світової війни. Коли наші люди їм починали говорити, ну де у нас нацисти. Вони були вимушені признати ці факти. Коли вони починали говорити, так у школах в підручниках історії ви вчите своїх дітей змалечку ненавидіти росіян, Андрій Іванович каже, ану привезіть пару підручників зі школи - нате хлопці, будь ласка, вивчайте",  каже жителька Городні Світлана Томаш.

Резюме за день: за зібраними даними пошкоджено щонайменше 1 будинок.

Джерело

Коментарі

Популярні публікації