Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: "Кисейне шиття Новгород-Сіверщини"

«Кишійний», «кисійний» або «сирітський» тип шиття – як його називають на Новгород-Сіверщині – є характерним для сіл Новгород-Сіверського району.

Ця вишивка виконується дуже дрібними стібками. Геометричний орнамент вишивається білими нитками або ж із украпленням червоного і чорного. «Боговнічки» («палатєнци» на ікони), які вивішуються лише на Різдво, Пасху чи Трійцю, виконуються тільки червоними нитками.

Малюнок вишивається на «рідкій» тканині крупним хрестиком в одну ниточку, а тло зашивається півхрестом.

Особливістю техніки цієї вишивки є те, що із задньої сторони вишитий рушник не містить залишків ниток – кінчики непомітно ховаються на його лицевій стороні.

Візерунки, що вишиваються, мають значення та зміст. Наприклад, елемент «мати обережніца» («берегинька») нашивається на рушник, яким благословляють дочку перед весіллям; елементи «пташки», «ягідки» означають дітей; зображення вітів, що розходяться, квіточок, листочків означає побажання розмноження роду.

Роботу з дослідження цього типу шиття провів майстер Віталій Кейдун з м. Новгород-Сіверький, який сам вишиває з 8-ми років. Він змалював більше 2000 візерунків, вивчаючи вишиті вироби у м. Новгород-Сіверський та навколишніх селах. Також він проводить навчання з цього типу шиття та передає свої навички наступним поколінням.

Коментарі