Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: Каша «Бабка» від Плисківської громади

Ця назва широко використовується і в кулінарії. У деяких місцевостях бабкою називають  солодку паску із дріжджового тіста, десь бабка – це запіканка. Є й картопляна бабка - страва зі смаженої картоплі. Є бабка манна — слобідсько-українська страва, крута каша з манних круп з цукром та родзинками, інколи також з додаванням маку чи ягід.

А  на Чернігівщині  «Каша «Бабка» від Плисківської громади (Ніжинський район) нещодавно потрапила до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Основний інгредієнт - крохмальна локшина.

Рецепт:
Для приготування каші спочатку потрібно спекти млинці, але унікальність полягає у тому, що для цього знадобиться крохмаль власного виробництва. Для його приготування потрібно 10 кілограмів картоплі та кринична вода. Картоплю гарно помити, не чистити. Натерти на будь-якій середній тертці. Всю масу, яку отримали швиденько промити, щоб зберегти в картоплі потрібний крохмаль, а не вимити його разом з водою. Далі потрібно сито. На дно сита покласти марлю (в два шари). Сито покласти на відро. Терту масу із картоплі невеликими порціями викласти у сито. Таким чином потрібно промити всю картопляну масу. Коли вода відстоїться, (орієнтовно 3 год.), злити та отримавши крохмальну масу, яку треба  просушити. Всі господині, як правило, крохмаль готували заздалегідь. За такої умови на приготування страви йшло значно менше часу.

Далі треба 5-6 яєць збити з 100 г цукру, додати щіпку солі, залити 0,5 л молока, все перемішати та поступово додати 400гр. вже сухого картопляного крохмалю. І знову все перемішати до однорідної маси. Далі – спекти млинці та нарізати їх у формі локшини. У глиняний горщик помістити локшину і залити гарячим молоком. Потім зверху на молоко покласти 100 г вершкового масла та залити 3 збитими яйцями. Поставити у піч на 30 хвилин.

Коментарі