Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: "Холминська страва з картоплі – деруха", Холминська громада
8 жовтня 2019 року
стало відомо, що холминську деруху внесено до обласного переліку елементів
нематеріальної культурної спадщини.
Що це означає для
холминців?
По-перше, це їхня автентична страва — культурна
спадщина усього регіону. Вона ідентифікує цю громаду серед інших.
А по-друге, це
зобов’язує громаду берегти і передавати прийдешнім поколінням рецепт своїх
пращурів. Бо вік носіїв цього елемента нематеріальної спадщини — 85 років. І
якщо вчасно не зацікавитися, можна втратити це надбання.
Задля збереження і поширення рецепту дерухи наприкінці вересня у Холмах вперше провели фестиваль «Deruha_fest». Тут віталися усі страви з картоплі, але чільне місце — за дерухою.
То що ж таке деруха?
Страву з картоплі — деруху — у Холмах і навколишніх селах готували здавна.
Місцеві стверджують, що з кінця 19 століття — точно. Називали її так тому, що
картоплю для страви терли (драли), як на деруни. У деяких селах вона була
бабкою, гоцкою, жемерою.
Як її готували?
Чищену сиру картоплю терли на дрібній терці, відтискали сік. До цієї маси
додавали присмажені цибулю, моркву, шкварки, а також яйця і сіль. Страву
перемішували і перекладали у глиняний горщик. Зверху для ароматної скоринки
змащували яйцем, збитим зі сметаною. Горщик ставили у жар у піч.
Деруха краще смакує
гарячою. І зі сметаною.
Інколи картопляною
масою начиняли кишки і теж запікали у печі. Таку ковбасу називали кутницею..
Коментарі
Дописати коментар