Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: "Холминська страва з картоплі – деруха", Холминська громада

8 жовтня 2019 року стало відомо, що холминську деруху внесено до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Що це означає для холминців?

По-перше, це їхня автентична страва — культурна спадщина усього регіону. Вона ідентифікує цю громаду серед інших.

А по-друге, це зобов’язує громаду берегти і передавати прийдешнім поколінням рецепт своїх пращурів. Бо вік носіїв цього елемента нематеріальної спадщини — 85 років. І якщо вчасно не зацікавитися, можна втратити це надбання.

Задля збереження і поширення рецепту дерухи наприкінці вересня у Холмах вперше провели фестиваль «Deruha_fest». Тут віталися усі страви з картоплі, але чільне місце — за дерухою.

То що ж таке деруха? Страву з картоплі — деруху — у Холмах і навколишніх селах готували здавна. Місцеві стверджують, що з кінця 19 століття — точно. Називали її так тому, що картоплю для страви терли (драли), як на деруни. У деяких селах вона була бабкою, гоцкою, жемерою.

Як її готували? Чищену сиру картоплю терли на дрібній терці, відтискали сік. До цієї маси додавали присмажені цибулю, моркву, шкварки, а також яйця і сіль. Страву перемішували і перекладали у глиняний горщик. Зверху для ароматної скоринки змащували яйцем, збитим зі сметаною. Горщик ставили у жар у піч.

Деруха краще смакує гарячою. І зі сметаною.

Інколи картопляною масою начиняли кишки і теж запікали у печі. Таку ковбасу називали кутницею..

Коментарі