Нова краєзнавча книга: Нариси з історії Чернігово-Сіверщини

Вашій увазі нова краєзнавча книга - НАРИСИ З ІСТОРІЇ ЧЕРНІГОВО-СІВЕРЩИНИ.

До книги увійшли 66 виявлених на сьогодні наукових та науково-популярних студій уродженця м. Конотопа, історика, краєзнавця, бібліографа Василя Різниченка.
«З-поміж істориків, хто писав про Гетьманщину та її славну столицю Батурин вирізняється Василь Різниченко. Напередодні революції і в роки Визвольних змагань (точніше – української державності) він видав кілька десятків брошур і статей про український герб і національні кольори, про Івана Мазепу, Пилипа Орлика й Кирила Розумовського, придворного гетьманського лікаря Хому Дусика, а також про Льва Розумовського († 1917). Але він писав і на інші, не такі гострі, як на той чи пізніший час, краєзнавчі теми. Наприклад, у нього вийшли студії про проєкт українського університету в Батурині, про місцевих бджолярів Петра Прокоповича та Степана Панамарьова, дядька відомого бібліографа, тощо.
Найґрунтовніші ж його праці належать до сфери бібліографії».
(Зі статті доктора історичних наук Сергія Білоконя «Краєзнавець і патріот Батурина Василь Різниченко», розміщеної у книзі).
Обширним було коло інтересів Василя Різниченка. Навіть побіжний огляд його доробку демонструє як багато краєзнавець зробив для дослідження історії Батурина, привернення уваги до його пам’яток, до відродження його історії.
Нині ж Конотопщина свято береже пам’ять про свого земляка – патріота України.
Книга розрахована на краєзнавців, викладачів, учителів, студентів, всіх, хто цікавиться історією України.
За матеріалами інтернету.

Коментарі