Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: «Дігтярівське ткацтво» (Чернігівська обл., Срібнянський р-н, смт Дігтярі)

«Дігтярівське ткацтво» (Чернігівська обл., Срібнянський р-н, смт Дігтярі).

Ткацтво є однією з найважливіших складових національної культури українців. Воно існувало на українських землях ще з доісторичних часів. Ткацтво належить до найпоширеніших видів ремесла і народного мистецтва.

В селі Дігтярі Прилуцького повіту Полтавської губернії з 1898 року діяла учбова-ткацька майстерня Полтавського губернського земства, де навчали ткацтву килимів, плахт та інших виробів. До неї приймали учнів з усіх повітів губернії для підготовки інструкторів. Дігтярівська ткацька фабрика розпочала свою діяльність в 1897 році. Через віддалення від залізниці, Дігтярівське ремісниче училище перевели до Полтави, а тут організувались майстерні по виробництву плахтово-переборних виробів.

Ткацтво в основному поширене у смт.Дігтярі Срібнянського району, де діє жіночий фольклорний ансамбль «Джерело» при Будинку культури, сценічний одяг учасників якого, є демонстрацією сценічного костюму, створеного майстрами Дігтярівського ткацтва.

Процес передачі досвіду відбувається з покоління до покоління майстрами ткацтва смт.Дігтярі, які працювали на фабриці та перейняли традиції від своїх матерів, бабусь.

В самому селищі Дігтярі і в навколишніх селах ще залишились майстрині ткацтва, але таких народних шедеврів, які виготовлялись на фабриці, вони вже не виробляють, так як просліджується відсутність сировини і в домашніх умовах цього зробити просто не можливо.Багаті традиції широко відомого чернігівського ткання тканин для плахт використовує в своїй діяльності Дігтярівська фабрика, де проходять екскурсії для учнів шкіл району.

Елемент «Дігтярівське ткацтво» в 2019 р. увійшов до Обласного переліку.

Коментарі