Загиблі герої Чернігівщини: Коротка Оксана

У Новгороді-Сіверському на Чернігівщині 3 липня попрощалися з молодшою сержанткою 48-річною Оксаною Короткою. Вона – мати трьох дітей з інвалідністю і колишня вчителька української мови та літератури. Також Оксана була перша жінка-військова з громади, що загинула на фронті.

Служити Оксана пішла у 2019, тому що були потрібні гроші на лікування хворого сина, розповіла її мама Світлана Шамрицька. Коли почалась повномасштабна війна, жінка потрапила на Донеччину.

"Закінчився навчальний рік, вона діток випустила, там екзамени завершила і розрахувалась. Поїхала зовсім".

 Вдома в жінки залишилися троє дітей з інвалідністю. Зараз двоє старших вже повнолітні, найменшому – 14, розповідає мама Оксани.

"Вона по лікарнях стільки попоїздила. Потім махнула рукою і поїхала, як то кажуть, за грошима", — каже мати загиблої.

Коли почалась повномасштабна війна, Оксана могла звільнитися, але залишилась на службі, розповідає її сестра Вікторія.

"Вона казала, що стомилася, як це правильно виразитися, бути не на своєму місці. Вона хотіла допомагати людям, хотіла бути потрібною, і там її місце. І коли вже служила, казала, що бачить, скільки потрібно допомоги".

 Побратим Оксани Олександр каже: її знала і любила вся бригада.

"Після боїв втомлені – до кожного підійде, кожного підтримає, вона і як психолог була. І всі задачі на рівні з чоловіками військовими вона виконувала і не відмовлялась: і стрибки в неї, і в піхоту ходила...Це людина – душа просто. І завжди на позитиві. Вона ніколи не падала духом. Вона людина – воїн: хлопці здавались, вона не здавалась ніколи."

Також Оксана Коротка писала вірші, які увійшли в збірку поетів з Чернігівщини. Останній вірш на Фейсбук-сторінці жінки опублікований за 18 днів до загибелі.

"Ми завжди мріяли, що коли вона буде старенька, вона відкриє бібліотеку, і ми з нею в її бібліотеці будемо читати книжки", — каже сестра загиблої.

 29 червня Оксана отримала осколкові поранення, несумісні з життям, біля Слов’янська на Донеччині. Поховали військовослужбовицю на Покровському кладовищі у Новгороді-Сіверському.



Коментарі