Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: «Гартаначка – страва з картоплі Носівщини»

«Гартаначка – страва з картоплі Носівщини» (Чернігівська обл., Носівська ОТГ).

Гартаначку в різних регіонах України просто називають польовою кашею. Проте, для Носівщини – це зовсім різні страви.

Географічна широта не обмежується територією Носівщини.

Основою страви є картопля. Почищену та покришену картоплю засипали у казан з киплячою водою, додавали сіль. Коли картопля зварилася до підготованості, додається промите пшоно. Після готовності страви зливається юшка, заправляється обжареною на салі цибулею, кришеною зеленню. Це – «зливанка». «Гартаначка» затовкується дрібно покришеним, вижареним салом з цибулею, сирими яйцями, подрібненою зеленню (зелена цибуля, кріп, рідко - петрушка). Іноді готується на основі м’ясного бульйону. У 2018 році засновано відкритий конкурс «Гартаначка – улюблена страва Носівщини», присвячений Дню міста Носівки та річниці утворення Носівської ОТГ. Елемент «Гартаначка – страва з картоплі Носівщини» в 2018 р. увійшов до Обласного переліку.

Коментарі