Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: «Гартаначка – страва з картоплі Носівщини»
«Гартаначка – страва
з картоплі Носівщини» (Чернігівська обл., Носівська ОТГ).
Гартаначку в різних
регіонах України просто називають польовою кашею. Проте, для Носівщини – це
зовсім різні страви.
Географічна широта не
обмежується територією Носівщини.
Основою страви є
картопля. Почищену та покришену картоплю засипали у казан з киплячою водою,
додавали сіль. Коли картопля зварилася до підготованості, додається промите
пшоно. Після готовності страви зливається юшка, заправляється обжареною на салі
цибулею, кришеною зеленню. Це – «зливанка». «Гартаначка» затовкується дрібно
покришеним, вижареним салом з цибулею, сирими яйцями, подрібненою зеленню
(зелена цибуля, кріп, рідко - петрушка). Іноді готується на основі м’ясного
бульйону. У 2018 році засновано відкритий конкурс «Гартаначка – улюблена страва
Носівщини», присвячений Дню міста Носівки та річниці утворення Носівської ОТГ.
Елемент «Гартаначка – страва з картоплі Носівщини» в 2018 р. увійшов до
Обласного переліку.
Коментарі
Дописати коментар