Нематеріальна культурна спадщина Чернігівщини: «Художнє дереворізьблення Чернігівщини»

«Художнє дереворізьблення Чернігівщини» (Чернігівська обл., м. Чернігів, м. Ніжин, Новгород-Сіверський р-н, Сосницький р-н).

Різьблення по дереву - це мистецтво, яким славилися стародавні слов'яни ще в ХІ столітті. У ХVІІІ-ХІХ ст. різьблення в Україні досягло найвищого рівня. На Чернігівщині розповсюджений такий вид різьблення як - художнє різьблення по дереву з плоскою рельєфною технікою тригранно-виїмчастого різьблення. Зразки виробів ХІХ-ХХ ст. у великій кількості збереглися у музеях України. Значною відмінністю Чернігівських різьбярів було використання в орнаментах солярних розеток, які відрізнялись за кількістю їх використання у роботі, по моделюванню в поєднанні трикутних елементів виїмчастого різьблення (сливки).

Широта охоплення: Україна, Чернігівська область, м. Чернігів, м. Ніжин, Новгород-Сіверський р-н, Сосницький р-н.

У Ніжинському коледжі культури і мистецтв імені Марії Заньковецької навчають цікавій професії – різьбі по дереву. На Чернігівщині це єдиний навчальний заклад, де готують таких спеціалістів.

На початку ХІХ ст. майстрів-різьбярів у Чернігівській області налічувалось близько 3000 осіб. В ХХ ст. – біля 1000 осіб.

На сьогоднішній день таких майстрів в області – 21 особа. Вік носіїв елементу коливається від підлітків до майстрів поважного віку. Учні студії художньої обробки дерева комунального закладу «Обласний центр народної творчості» Чернігівської обласної ради у якому вивчають особливості побутування та художньої різьби по дереву з керівником – заслуженим майстром народної творчості України – Андрієм Каменецьким.

Елемент «Художнє дереворізьблення Чернігівщини» в 2018 р. увійшов до Обласного та в 2019 р. до Національного переліків.

Коментарі