Хроніки вторгнення 2022 року: 26 лютого

26 лютого - третій день, як російські війська вторглися в Україну. Бої тривають. Війська тримають оборону. Суспільне слідкує за оновленнями та веде текстовий онлайн подій, які відбуваються на Чернігівщині. Довіряйте тільки перевіреним новинам.

22:36 Чернігівська ОДА повідомляє:

''Чернігівці! Вночі можливі масовані ракетні удари. Від безнадії ворог використовує усе, що в нього є і готовий навіть бомбити міста. За можливості проведіть цю ніч в укритті".


Фото: Сергій Ткаченко 

22:35 Ніжинський міський голова Олександр Кодла повідомив, що у місті укріплюють під’їзні шляхи до, готуються до можливого наступу. За його словами, є ознаки скупчення ворога за основним напрямком його наступу – з боку Прилук.

22:00 Генеральний штаб ЗСУ повідомляє: на Чернігівщині підрозділи ЗСУ підірвали ешелон, який транспортував 56 цистерн з дизпаливом.

Пізніше Нацгвардія повідомила, що ешелон прибув сьогодні вранці з Росії на станцію Низківка на Чернігівщині. Він віз солярку для російських військових, що наступають із напрямку Чернігів — Суми. Місцеві мешканці передали цю інформацію Збройним силам.

22:00 Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус подякував жителям області за те, що допомагають нищити ворожі війська та попередив, що ніч проти 27 лютого для Чернігова буде непростою, і місто до цього готове.

19:00 Увага! Важлива інформація: відновлено роботу спецлінії "102" на Чернігівщині.

"Поліція продовжує нести службу з підтримки безпеки і правопорядку. Роботу лінії "102" відновлено. Закликаємо громадян телефонувати лише у важливих випадках, адже навантаження на співробітників значно зросло.

Якщо ви помітили підозрілих осіб - невідкладно повідомляйте в поліцію", - йдеться в повідомленні Нацполіції у Фейсбуці.

20:29 2-є народились, ще на 3-х чекають у бомбосховищі чернігівського пологового будинку станом на 20:00 26 лютого.

18:50 Інформація від міського голови Чернігова Владислава Атрошенка

  • ОТКЕ не працюють котельні: Смирнова, 38; 1 Травня, 172; Корольова, 16; Миру, 193; Шевченка, 47; Бєлова, 6; Миру, 249; Льотна, 31; Староказарменна , 13; Єськова, 8; Миру, 151; Козацька, 131; Рокосовського, 4; Перемоги, 182; Халявин.
  • По ТЕЦ стріляли, але все добре.
  • Обласна лікарня без тепла.

18:40 Диспетчерський центр 103 в Чернігівській області не працює.

18:30

Так після бою в Чернігові виглядає дитсадок №72. Поруч з 31 гімназією. Наслідки обстрілів російськими окупантами. Далі - фото Олександра Майшева.

17:30 Говорить міський голова Владислав Атрошенко.

"Шановні чернігівці. Прохання до мешканців всіх багатоквартирних чи багатоповерхових будинків. Зайдіть на покрівлі, поперевіряйте позначки, позамальовуйте їх. Також уважно подивіться позначки біля будинків на вулицях, на перехрестях. Бережіть себе".

16:50 Двох окупантів взяли в полон військовослужбовці Національної гвардії України під час денних боїв за Чернігів. Про це повідомляють у Нацгвардії. "Унаслідок блискавичної атаки спільно зі Збройними силами України військовослужбовцям Національної гвардії України вдалося блискавично повернутися на свої позиції та захопити двох російських окупантів, які навіть не встигли зреагувати на те що сталося, дуже розгубилися і вимушені були здатися в полон, аби зберегти своє життя. Один з них - начальник штабу в/ч 41659".

Один із чернігівських нацгвардійців розповів Суспільному деталі затримання окупантів: "Екіпаж танку розбомбили, 2-є загинули, інші тікали і переховувались. Наша група вийшла, знайшла, знешкодила і передала їх далі".

16:10

Міський голова Владислав Атрошенко звернувся до жителів міста:

"Надзвичайно важливе прохання. Нам треба пережити цю ніч. Для цього я прошу в кожному багатоквартирному будинку визначити старшого та його помічників. На кожній вулиці визначіть старшого та його помічників з різних сторін вулиць. Я прошу організувати чергування цілодобове чергування, міняйтесь. Для того, щоб пильнувати ДРГ - диверсійні групи ворога. Це - будь-які можуть бути невідомі люди, які поводяться дивним чином: чи перевдягаються, чи приїжджають на невідомих машинах. Чи будь-які події, які викликають у вас підозру, що це чужі люди.

Прохання: про це повідомляти цілодобово:
093 640 65 52 Петро Вікторович.

 15:54 Воїни Збройних Сил України захопили кілька російських танків під Черніговом. Тепер вони послужать на благо України. Повідомляє ОК "Північ".

Місцеве населення допомагає нам бити загарбника! Люди роблять коктейлі Молотова для російських "братів", зливають паливо з заправників та руйнують залізничні мости!


15:31 Спроба прорватися в Чернігів не вдалася. Мінус два ворожих танки.

Вірте в ЗСУ! Оперативне командування "Північ".

15:18 Чернігівський обласний центр крові звертається до чернігівців.

"Ми працюємо цілодобово. На сьогодні прийом донорів закінчено, завтра прийом почнемо з 8.00. Потрібні всі групи крові".

14:58 Виклики 103 зараз не працюють. В приміщення диспетчерського центру та поруч потрапив снаряд.

Прилуцький район вже перепідключили, там можна додзвонитися на 103, зі всім іншими зараз вирішується питання. Повідомив директор центру екстреної допомоги Ігор Даниленко.

14:51 Втрата серед прокурорів. Повідомляє генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

"Чернігів. Загинув працівник прокуратури області Дмитро Розенко. Осколкове поранення. 24 лютого Дмитро записався до територіальної оборони. Вчора ввечері із ним було втрачено зв’язок. Сьогодні надійшла ця чорна звістка".

14:46 Упродовж найближчого часу можлива атака на місто Ніжин.

В групі ризику район Гуньки, вул. Прилуцька.

Сили ЗСУ та ТрО захищають підходи до міста

14:30 Серед перших наслідків обстрілів Чернігова - пожежі. Станом на 14:30 перелік виглядає так:

  • садок на Белова, 30,
  • заправка на Малиновського.

Житлові будинки:

Пухова, 131. Белова 23, 37, 20, 30. Доценка 17б, 17, 18, 13а. Космонавтів 5, 24. Жовтнева 17, Надії, 18. Захисників Украіни 15а, Шевченка 160,

Працюють всі підрозділи У ДСНС в області. Інформація від речника ДСНС Романа Храпатого.

14:05

"Чернігів ми не здамо. А якщо хтось заблукає, і не знайде дорогу до Росії, ми підкажемо". Владислав Атрошенко нагадує, що усіх бажаючих чекають на Верені, 2.

13:59 Голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус:

Всьому населенню Чернігова, яке не бере участі у загонах ТрО та обороні міста — сховатися в укриття, а за неможливості — перебувати вдома. Сили ЗСУ та ТрО захищають місто. Не заважайте.

Є інформація, що росіяни з літаків можуть скидати міни та вибухові пристрої, у тому числі замасковані під дитячі іграшки, телефони, та інші цінні предмети. НЕ БЕРІТЬ СТОРОННІХ ПРЕДМЕТІВ У РУКИ, ІНАКШЕ ЗАГИНЕТЕ.

Російська армія, ймовірно, буде повторювати ракетні обстріли, обстріли з "градів" міста Чернігів, зокрема житлових кварталів.

13:40 У Чернігові зупинені котельні:

  • Белова 6;
  • Староказармена (розбиті вікна),
  • Проспект Миру 151, 193 (уламком пошкодили котел),
  • Еськова.

Про це Суспільному повідомив Олександр Ломако.

13:21 У другій міській лікарні у Чернігові вибило багато вікон. Потрібні будівельна плівка, планки та цвяхи. Повідомляє гендиректор Владислав Кухар.

13:15 У Чернігові на вулиці Білова загорілися верхні поверхи багатоповерхівки.

12:55 Противник несе втрати живої сили та техніки, у тому числі - на Чернігівщині. Повідомляє оперативне командування "Північ".

  • У селі Велика Дорога Ніжинського району авіаударом знищено майже 15 одиниць броне- та автотехніки. В стані розбитого підрозділу хаос.
  • На менському напрямку знищена понтонна переправа через річку та нанесено удари по противнику. 20 одиниць техніки було спалено. Велика кількість загиблих та поранених. Командування підрозділів армії РФ їх не намагається навіть евакуювати.
  • Пообіді в районі Городні на Чернігівщині ЗСУ нанесли ракетний удар по колоні противника. В результаті вогневого ураження підрозділи армії РФ понесли втрати. Знищено близько 20 од. техніки, великі втрати особового складу, багато поранених.

Збройні Сили, силовики та добровольці тримають оборону! Вірте в них!!!

12:45 В обласній лікарні вибито вікна. У хірургічному корпусі, старій котельні та в харчоблоці повилітали вікна, які були в дерев'яних рамах. Металопластикові вистояли.

Про це Суспільному розповів очевидець Олександр Гашпар.

12:38 В районі Епіцентра ворог застосовує системи "Град" по місту Чернігів. ВСІМ В УКРИТТЯ!

12:07 Діяльність Нацполіції в умовах військового стану потребує чітких дій і координації, і швидких рішень.

Поклав обов'язки керівника ГУНП на Євгена Гончарова.

Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус.

11:49 5183 шкода поліцейське авто - по місту пересувається ворожа диверсійно-розвідувальна група! Повідомляє військовий координаційний штаб.

11:41 Звернення штабу Чернігівської ОДА:

Для чернігівців: воду, їжу, речі тощо можна нести:

  • Найближчий блокпост
  • Молодіжний центр (Щорса)
  • ТЦ "Епіцентр"
  • Гуртожиток залізничників

Дякуємо всім небайдужим!

11:30 Термінове звернення міського голови Владислава Атрошенка.

"Бійці - чоловіки, які мають власну зброю (мисливську зброю, будь-яку), прохання прибуть на Верені 2. Сформувати загони, отримати завдання.
Громадянське населення будь-якого віку, будь ласка, приготуйте запальні суміші. я потім скажу, де ми їх у вас заберемо.
Є ще одне питання - може, не дуже зручне, але життєве. Потрібні засоби гігієни: серветки, труси чоловічі, шкарпетки будь-яких розмірів, майки - будь ласка, 21 та 18 школа. Я б дуже попросив, хто має можливість, надати цю допомогу.
Слава Україні!"

 10:55 Російські війська прямо зараз обстрілюють мирні райони Седнева. Повідомляє перший заступник Седнівського міського голови Олексій Барановський.

"Російська сволота, отримавши достойну відсіч від ЗСУ, веде обстріл з теріторії містечка Седнів, під прикриттям житлових будинків. Седнівчане будьте обережні!"

10:28 Звернення військових, захисників Чернігова:

"По можливості, робіть коктейлі Молотова і передавайте на найближчі блокпости".

10:04 Чернігів готується до оборони міста від росіян. Містяни у дворах готують коктейлі Молотова.

09:50 Місто готується до вуличних боїв. Тероборона приймає всіх охочих. Озброюють усіх. Звертатися можна в районі "Зелений гай" Подусівка (по маршруту тролейбусу №5). Повідомляє начальник служби зв’язків з громадськістю регіонального управління Сил ТрО “Північ” Віталій Кирилов.

09:17 ЗВЕРНЕННЯ ГОЛОВИ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОДА В'ЯЧЕСЛАВА ЧАУСА. 

Шановні власники продуктових торгових мереж, маркетів, яток! Шановні підприємці!

Прошу надати безперешкодний безкоштовний доступ до продуктів харчування представникам ЗСУ, тероборони, правоохоронцям, рятувальникам, медикам.

  • По-перше, ви зобов'язані це робити у рамках воєнного стану і відповідне розпорядження голови Чернігівської обласної військової адміністрації вже давно підписане: 86 від 25 лютого 2022 року "Про надання ЗСУ, правоохоронцям, працівникам ДСНС матеріальних цінностей, продуктів харчування, товарів першої необхідності, медикаментів".
  • По-друге, саме цим людям ви завдячуєте тим, що сьогодні живі і здорові змогли відкрити свою точку.
  • По-третє, можливе відключення електроенергії і продукти всеодно зіпсуються.

Ви можете втратити дохід, але зберегти життя!

09:10 Атрошенко закликав приготуватися до вуличних боїв у Чернігові. Міський голова Владислав Атрошенко звернувся до чернігівців із закликом готувати запалювальні суміші (тим, хто на цьому розуміється). А також - привозити продукти для військових: масло, хліб, крупи, сир, тушонку та будь-які консерви. Пункти збору - школи №18 та 21. Знаходяться в мікрорайоні Стара Подусівка.

09:06 Чернігівська ОДА: Якщо ви чуєте постріли чи вибухи - перебувайте у сховищі чи іншому безпечному місці. Пам'ятайте про свою безпеку

08:56 З 28 лютого до 11 березня всі заклади освіти міста йдуть на канікули. Таке рішення терміново прийнято педагогічними радами закладів у онлайн форматі. Про це на своїй Фейсбук-сторінці повідомляє начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

08:40 Голова Менської громади Геннадій Примаков сказав, що є можливість допомогти з переправою через Десну.

"Повідомляю вас: якщо в когось із вас залишилися родичі, друзі, близькі, знайомі, комусь треба допомога і перебратись через Десну на цю сторону, звертайтесь до нас. Ми вже відпрацювали маршрут і надаєм таку допомогу. Сьогодні вночі переправляли людей, які не могли добратися до Мени, до Бахмача. Телефонуйте цілодобово, ми готові вам допомагати. Колл-центр, або я. Чекаємо дзвінків. Все буде добре".

Також він повідомив, що "хліб та молоко для сільського населення буде роздаватись безпосередньо через старостат та через наших старост".

08:20 Голова Чернігівської ОДА звернувся до жителів області.

“Сьогодні у нас дуже важливий день. Сьогодні ми маємо показати ворогу, що він дарма прийшов на українську землю. Велике прохання до всіх мешканців Чернігівщини — зберігаємо спокій. У разі вибухів, у разі проведення активних військових дій, залишайтесь у своїх домівках. У разі сирен - ховайтесь по об'єктах укриття, і у нас все буде добре. Ситуація контрольована. ЗСУ контролюють всю ситуацію, яка відбувається і вживають всіх необхідних, потрібних заходів. Дякую вам за підтримку і я впевнений, все у нас буде добре”.

 08:10 Від Департаменту цивільного захисту Чернігівської ОДА надійшло повідомлення:

"Можливі артобстріли житлових масивів. Особливо райони ЗАЗ, Кільцева, Епіцентр у Чернігові".

Залишайтеся вдома або в укриттях. Не панікуйте та не довіряйте фейкам.

07:56 "У Чернігівській області продовжується ведення систематичних бойових дій і нанесення вогневого ураження по скупченню живої сили та військової техніки ворога", - повідомляє Генштаб Збройних сил України станом на 6:00.

26 лютого 07:40 Російські військові захопили трасу Кіпті-Бачівськ на Сумщині, не дозволяють виїзд на дорогу цивільному населенню. В області відсутнє пасажирське сполучення, в тому числі залізничне. Таку інформацію надали в Сумській обласній військовій адміністрації о 2 годині 26 лютого.

26 лютого 07:36 "У Чернігівській області продовжується ведення систематичних бойових дій і нанесення вогневого ураження по скупченню живої сили та військової техніки ворога", - повідомляє Генштаб Збройних сил України станом на 6:00.

Джерело


Коментарі

Популярні публікації