Цікава Історія: Ольга Хохлова

Майбутня балерина, дружина генія Пікассо Ольга народилася 17 червня 1891 р. у родині поручика Степана Хохлова в Ніжині. Хрещено Ольгу Хохлову, було у Хресто – Воздвиженській церкві. Раннє дитинство дівчинка провела у місті з ніжним іменем. 

Оскільки батько був військовим, родина Хохлових переїхала до Петербургу. На канікулах родина полковника побувала в Парижі, де Ольга побачила виставу мадам Шрессонт. З цього часу у неї з’явилася мрія стати балериною. Горда, але бідна аристократка почала навчання в балетній школі в Петербурзі, де познайомилася із засновником «Російських сезонів» у Парижі – Сергієм Дягілєвим.
Вперше Ольга Хохлова не послухала батьків – і з 1912 р. стала танцівницею «Русского балета» Сергія Дягілєва. Примою вона не була, навіть не мріяла про це, але дівчинка з кордебалету вражала гордою поставою, незалежністю і довершеною красою, а Дягілєв пишався «дівчатками зі шляхетних родин». Із Сержем Дягілєвим і його двоюрідним братом Ігорем Стравінським подружився Пікассо.
У Римі артистів балету розселили в готелі «Мінерва», а Дягілєв, Пікассо, Кокто і Мясин зупинилися в готелі «Росія». Тоді то й відбулося знайомство 36-річного Пікассо та молодшою на десять років Ольгою. Кожного дня вони мандрували «вічним містом», його музеями. Пабло все більше закохувався, але Ольга не поспішала відповідати на бурхливі почуття художника.
У 1917-му р. Дягелєв запросив Пабло Пікассо художником-оформлювачем балету «Парад» на музику Еріка Саті в постановці Леоніда М’ясина. У травні у паризькому театрі «Шатле» відбулася прем’єра «Параду». Обстановка у Франції була подібна до нашої: точилися важкі бої французької армії з німцями, в залі були російські солдати-відпускники. Вистава закінчилася скандалом: публіка кричала: «Смерть росіянам!»
Але Дягілєв повіз «Парад» у Мадрид і Барселону. За балетом – і Ольгою – поїхав Пікассо. Він багато малював Хохлову в реалістичній манері.
У Барселоні Пікассо познайомив Ольгу зі своєю матір’ю. Вони разом ходили на вистави, але одного разу мати сказала: «Мій син живе сам для себе, з ним не може бути щаслива жодна жінка».
Коли «Русский балет» відправився до Латинської Америки, Ольга лишилася в Європі. Вибір між долею пересічної балерини і шлюбом із відомим живописцем було зроблено. У Франції вони поселились у будинку в передмісті Монруж – з прислугою, собаками, птахами.
Роман балерини та художника завершився шлюбом, який уклали 12 липня 1918 р. в мерії 7-го паризького округу Пабло Пікассо та Ольга Хохлова. Звідти вони відправилися в собор Олександра Невського на вулиці Дар’ю, де відбулося вінчання. Серед гостей були Аполлінер, Дягілєв, Кокто, Матісс, Гертруда Стайн.
Закоханий Пікассо уклав шлюбний контракт, за яким усе майно – спільне; а при розлученні пополам діляться навіть картини. Після весілля молоді перебралися до більшої квартири центрі Парижа на вул. Ля Бовсі. Пікассо облаштував геніальний безлад на першому поверсі, другий поверх обладнала Ольга. І зажили безхмарним життям.
У 1921 р. вперше у 40-річного Пікассо народився син Пауло. Щастя досягло апогею: художник невтомно малював портрети сина та дружини. Власне, з появою первістка, Ольга перестала бути Богинею.
У 1927 р. Пікассо зіткнувся на вулиці з 17-річною француженкою з сіро-блакитними очима Марі-Терез Вальтер.
З часом бунтівний Пікассо пішов із родини, але юридично шлюб не розірвав. І ще 23 роки тривав офіційний шлюб.
11 лютого 1955 р. Ольга Хохлова померла від онкології.  ЇЇ поховали на кладовищі у Гран-Жас, що в Каннах.
У 79 років Пікассо вдруге одружився з Жаклін Рок.
З Жаклін вони були разом 20 років, 17 із яких Пікассо вже не малював інших жінок.

Коментарі

Популярні публікації