Загиблі герої Чернігівщини: Дубок Дмитро. Ренкас Ілля

Старший сержант Дмитро Дубок народився 23 травня 1980 року в селі Щаснівка. Освіту здобував у середній загальноосвітній школі в Бобровиці. Після її закінчення вступив до Бобровицького фахового коледжу ім. О. Майнової, де отримав основну цивільну спеціальність агронома.

Із жовтня 1999 року по травень 2001 року проходив строкову службу. Отримав військове звання сержант. Після строкової служби працював на підприємствах народного господарства Чернігівської області.

Після початку проведення антитерористичної операції  (АТО) на сході України, брав безпосередню участь у захисті Батьківщини з 2014 по 2016 роки.  До повномасштабного вторгнення російських військ в Україну працював в охоронних підприємствах. Як доброволець долучився до одного з підрозділів військової частини А0284. Нищив російських окупантів на посаді командира аеромобільного відділення. Отримав звання старшого сержанта.

Загинув 18 січня 2024 року на Донеччині.

Старший солдат Ілля Володимирович Ренкас (7.03.1998 – 4.01.2024) народився і деякий час проживав в Носівці. Шкільні роки  його пройшли  в м. Бровари.  Він також там здобував середню спеціальну освіту.   Працював на різних роботах, був фаховим автослюсарем, зварювальником.

В перший день повномасштабного вторгнення разом з сестрою – двійняшкою Ілоною прийшли до військкомату, готові стати на захист рідної землі. Ілону відмовили, а Ілля вже 8 березня 2022 року боронив Чернігів та звільняв Чернігівщину. У його підрозділі було багато носівчан. В тому числі і сусід Любомир Луцак. Вони товаришували до війни, Ілля болісно сприйняв його загибель і як усі воїни дав собі слово помститися за нього, за всіх побратимів, яких забрали ворожі кулі  на всіх дорогах війни.

 А він таки повоював. Після Чернігівщини просився на схід, бо звик бути там, де непросто, він завжди так у житті. Пройшов Бахмут, тримали оборону до того часу, доки їхній підрозділ вивели.  Він був  старшим розвідником-снайпером. Побратими казали: якщо з нами Рекс (таким був його позивний), операція успішна. Неодноразові завдання в складі ДРГ на територію білорусі, а потім – Авдіївка.

Залишаючись вірним військовій присязі, даній українському народу, відстоюючи територіальну цілісність і державний суверенітет України, старший солдат Ілля Ренкас загинув під час виконання службовий обов’язків внаслідок штурмових дій противника біля населеного пункту Авдіївка.

Прижиттєво Ілля отримав три дуже дорогих  йому нагороди: медаль «Захиснику вітчизни» — від Президента України, Хрест Хоробрих та Золотий хрест- від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Поховано Іллю Ренкаса на Житомирщині в с. Михайлівка, Коростенського району, поруч з могилою батька.

Коментарі

Популярні публікації