Музей-садиба Березовських: музеї Чернігівщини

В селі Старий Білоус до цієї дати відкрили музей-садибу Березовських. Експозицію облаштували у будівлі, що належала цій родині. Окремий стенд присвятили найвідомішому представникові роду Максиму Березовському. Хоча сам він і не бував у Старому Білоусі.

Олена Малишко одна з нащадків знаного на Чернігівщині роду Березовських-Малахових-Силичів. Серед них старшини чернігівських козацьких полків, генерал руської імператорської армії та музиканти. Найвідоміший з них композитор Максим Березовський. Щоби вшанувати свого предка, Олена створила музей-садибу.

Правнучка П. Березовського Е. Малишка в 2008 р викупила будинок і відкрила приватний музей роду Березовських. Зберігся рояль, деякі меблі. На стінах вітальні - фотографії членів роду Березовських і ноти.

У садибі ще донедавна розташовувалася початкова школа. Коли будівля почала руйнуватися, учнів перевели до іншого приміщення. Тоді ж Олена і запропонувала чиновникам продати  їй споруду. Ті - довго не торгувалися.

Микола Нехай, Старобілоуський сільський голова:

"Від продажу сільрада отримала 30 тисяч гривень. Це невеликі гроші, але ж приміщенню 120 років".

У музеї виставили світлини представників роду. Меблі та предмети побуту 19-го та 20-го сторіччя - позносили селяни. Приводити до ладу приміщення зголосилася архітектор Ірина Малакова, яка реставрувала будинок Булгакова в Києві.


 


Коментарі

Популярні публікації