Повертаємо із забуття: Юрій Лисянський

Військовий моряк капітан 1 рангу Юрій Лисянський, нащадок давньої шляхетної козацької родини з Ніжина, був одним з організаторів та учасників першої в історії колишньої Російської імперії навколосвітньої подорожі. Ба більше – шлюп «Нева» під його командуванням першим повернувся до Кронштадта, на 13 днів випередивши шлюп «Надія», яким командував Адам Йоганн Крузенштерн у згаданій подорожі. Прізвищем Лисянського назвали острів на Гаваях, півострів, протоку та річку на Алясці, гору на Сахаліні. На відміну від Крузенштерна, ім’я українського мореплавця і мандрівника, дослідника, лінгвіста, географа, етнографа, океанолога, картографа та першого вітчизняного письменника-мариніста тільки тепер проходить шлях від забуття до визнання.

Мореплавець козацького роду

– Лисянські належали до козацької еліти Гетьманщини. Представників роду бачимо вже у козацькому реєстрі 1649 року. Засновником ніжинської гілки Лисянських був покозачений шляхтич Стефан (Степан), який у другій половині XVII ст. після звільнення з кримського полону оселився у фільварку біля містечка Чорнухи Лубенського полку на Полтавщині, – розповів директор бібліотеки Ніжинського державного університету, науковий співробітник меморіального будинку-музею Ю. Лисянського Олександр Морозов.

Батько майбутнього мореплавця Федір Герасимович, як і двоє його братів та батько, перебував на козацькій службі: починав військову кар’єру писарем сотенної Ічнянської канцелярії та Прилуцької полкової лічильної комісії. Згодом перейшов канцеляристом до Київської духовної консисторії, де 1760-го отримав сан священника та був призначений на парафію Івана Богослова в Ніжин.

12 квітня 1773 року в місті Ніжині, що на Чернігівщині, дружина протоієрея Федора Лисянського Фотина Йосипівна (з козацького роду Якубовських) народила сина, якого назвали Юрієм (Георгієм). Невдовзі батько-священник власноруч охрестив свого новонародженого сина.

Старший син Лисянських Іван пішов дорогою батька і став священником. Своїх менших синів Ананія та Юрія батько віддав на навчання до Кронштадтського морського кадетського корпусу. Подейкують, що протекцію Лисянським склав давній приятель родини, відомий меценат, колишній ніжинський козацький полковник та майбутній канцлер імперії Олександр Безбородько.

Читати далі

Коментарі

Популярні публікації