Часопис "Літературний Чернігів" - число 101

Відкриває часопис «шевченкіаною» — добіркою нових ліричних віршів «Наша єдність» Станіслава ШЕВЧЕНКА та інтригуючим оповіданням «Тінь без сонця», яке нагадує маленьку повість, Аліни ШЕВЧЕНКО.

Добірка поезій Миколи СОБЧУКА, зокрема , і такого не досить поширеного жанру, як сонет, «Горять імперії вогнем» присвячена темі сучасної визвольної війни України.

Оповідання Марії КОЧУБЕЙ «Несолодка помста» розповідає про непросту психологію сімейних стосунків і те, що називається єдністю протилежностей.

Таємницею віє від передмови до поезій автора під псевдонімом Рогозяний ДІД. «Утім, настане час, усе таємне стане явним...» — говориться у передмові до добірки, що називається «Знов серце прагне».

Часопис закінчує публікацію драми «Наш час іще не настав» Світлани МАКСИМЕНКО, початок якої надруковано у 2-му числі «Літературного Чернігова» за 2022 рік.

Микола РОМАНЮК пропонує читачам добірку нових поезій, а Леонід ЛУЦЮК — новелу «Виверження зла».

Сторінку сучасної лірики завершує Микола ІСТИН вибраним з книги «Еволюція поезії», хоча новелу Віри КОЗЛОВОЇ «Перший день зими» можна також зарахувати до лірики, але в прозі.

У розділі «Скарби світової поезії» Сергій ТКАЧЕНКО пропонує переклад «Оди Західному Вітру» Персі Біші ШЕЛЛІ і коментар до неї.

Володимир КУЗЬМЕНКО друкує у літературознавчому розділі дослідження «Публіцистика Івана Багряного в оптиці новітньої російсько-української війни».

Петро КОНОНЕНКО аналізує творчість нашого земляка Леоніда ГОРЛАЧА — «Дзеркало зачарованої душі» — і вважає її відкриттям і однією з вершин всієї світової духовно-художньої гуманістичної культури.

Володимир СЕНЦОВСЬКИЙ написав «Штрихи до творчого портрета. Цей незвіданий Іван ПРОСЯНИК» на нашого земляка письменника, журналіста, художника і травника.

А Павло СВИЩ розповідає у часописі про поезію Ольги ШТЕПИ з нагоди 85-річчя від дня її народження — «Берегиня роду» .

У розділі критики та рецензій Мирослав ЛАЗАРУК друкує передмову до поетичної книги «Передмовчання» Станіслава НОВИЦЬКОГО — «Кров’ю зеленого полину».

Олександр ЗАБАРНИЙ пропонує рецензію «В боіймах віри та любові» на книгу поезій Тетяни ЧУМАК «Віра й любов». А Сергій МАНУКЯН у рецензії «Особливий клас i самотній поет» розповідає про книгу Аліни ШЕВЧЕНКО «Мелодія мовчання».

«Літературний Чернігів» друкує інформацію Михася ТКАЧА про лауреатів за 2023 р Чернігівської літературно-мистецької премії ім. Л. ГЛІБОВА

А на закінчення номера для настрою — гумор від Валерія ДЕМЧЕНКА — «Воскресіння Хоми Невіруючого».

Коментарі

Популярні публікації