Повертаємо із забуття: Федір Колодій -- залізний генерал армії УНР

Народився Федір Олександрович 8 лютого  1872 року (за новим літочисленням) в старовинному козацькому селі Рудьківка Чернігівської губернії (тепер Бобровицький район, Чернігівська область). Походив із спадкових військових дворян Чернігівської губернії.Батько — Олександр Миколайович Колодєєв — генерал-майор російської армії, учасник російсько-турецької війни 1877—1878 рр, за багаторічну вислугу отримав чин родового дворянина з правом передачі його нащадкам. Мати – Колодєєва Олена Руфівна, батьки мали ще на рік молодшого сина Костянтина. 

Як син військового, за казьонний кошт навчався спочатку в 4-му Московському Кадетському корпусі, а згодом у Михайлівському артилерійському училищі в Петербурзі. Хочеться додати, що першим начальником цього училища був генерал Олександр Засядько, нащадок козацького роду й засновник перших ракетних підрозділів у російському війську. Разом з Федором в училищі навчалися відомий російський воєначальник Лавр Корнілов, а також майбутні старшини Армії УНР: полковник  Олександрович Віктор Іванович, помічник начальника артилерії Південно-Західного району армії УНР, генерал-майор Іванов Євграф Дмитрович – командир 6-ї легкої артилерійської бригади тагенерал-хорунжий Аккерман Олександр Федорович, завідуючий артилерійською частиною 1-го Волинського корпусу.

Після закінчення училища в 1892 році у званні підпоручника потрапив на службу в лейб-гвардії кінно-артилерійську батарею у Санкт-Петербурзі. Військова служба проходила успішно, і Федір Колодій через 5 років вступає до Миколаївської академії Генерального штабу Генерального штабу.Закінчивши два курси академії у 1899 році, поручик Колодій проходив подальшу службу командиром батареї гвардійської кінно-артилерійської бригади. 6 травня 1900 року він  отримав військове звання штабс-капітан.

В 1904 році за власним бажанням був відряджений на Далекий схід, брав участь у російсько-японській війні у складі Сибірської козачої дивізії у званні осавула. За проявлену в бою під Юдзятунем мужність був нагороджений орденом Святої Анни 4 ступеня. Всього за проявлені мужність і героїзм, проявлені під час російсько-японської війни  Олександр Колодій отримав 5 бойових орденів. По закінченню війни у грудні 1905 Федора Колодія призначено командиром кінно-артилерійської батареї 15-ї кавалерійської дивізії й переведений у капітани. 11 вересня 1907 року підвищений до підполковника та переведений ближче до рідного дому, до Києва — призначений командиром батареї 13-ї кавалерійської дивізії.

Читати далі

Коментарі

Популярні публікації