Зробити неможливе: ковалька Кобець Марія

Марія Кобець взяла у руки молот та навчилась розпалювати горно, коли її чоловік-коваль пішов до ЗСУ. За дев'ять місяців роботи жінка навчилася робити маленькі та великі металеві вироби. Як шматок металу вона перетворює на предмет побуту, читайте далі.

З 2019 року жінка допомагала своєму чоловіку облаштовувати майстерню, знімала для нього відео, але самостійно спробувала плавити метал влітку 2022 року після того, як чоловік пішов воювати до українського війська.

Марія вирішила звільнитися з роботи та продовжити справу чоловіка.

"Звільнилась з основної роботи, я в декреті в цей час була, і спробувати підтримати чоловіка, щоб все, що він стільки років формував, зберігалося на той час, поки він захищає нашу землю".

Дев'ять місяців жінка самостійно працює у майстерні. Марія вручну подрібнює вугілля для горна. Далі розпалює піч, та чекає, коли вона розжариться до потрібної температури, щоб розігріти метал.

"У нас немає такого термометра спеціального, щоб дивитися. Ми звикли, як в давнину на око: воно видно чи він червоний, чи помаранчевий, чи жовтий, чи майже білий".
Після цього майстриня починає надавати розігрітому металу форму. Кожен удар формує майбутній виріб, тому процес може бути довгим. Проте, каже жінка, не завжди у неї все вдається і тоді доводиться консультуватися у чоловіка.
"Коли є зв’язок, то я йому пишу, якщо не виходить, він підказує завжди, підтримує по повній".
Під час роботи у кузні обпікає руки, але працювати у рукавичках їй не комфортно, розказує Марія.
На фінальному етапі роботи відбувається шліфування. За словами майстрині, чим більший за розміром виріб, тим довше над ним вона працює.



Коментарі

Популярні публікації