Освітяни Чернігівщини: Яновський Кирило

30 березня 1822 року народився відомий український математик і педагог Кирило Яновський.

ЯНОВСЬКИЙ Кирило Петрович (18 (30). 03.1822, містечко Березна Чернігівської губернії - 12 (25) .07.1902, Сухумі, Грузія)- відомий математик і педагог.
Почесний член Санкт-Петербурзької Академії наук (1891)
і Академії мистецтв Росії, член Товариства любителів природознавства, антропології та етнографії. Педагогічну діяльність розпочав ще в студентські роки. Після закінчення фіз.-мат. ф-ту Київського ун-ту викладав математику в Рівненській гімназії (1843-51). Від 1851 - учитель математики 2-ї Одеської гімназії, а згодом вчитель математики і фізики в Кишинівської гімназії. Від 1856 року - інспектор, а від 1862 - директор цієї гімназії, а також директор нар. училища Бессарабії. У 1878-1900 роках був - попечителем Кавказького навчального округу. Під керівництвом Кирила Яновського підготовлено «Сборник материалов для описания местностей и племен Кавказа» - наукове дослідження з географії, природознавства, етнографії, археології та лінгвістики.
Сприяв розширенню мережі шкіл у Кавказькому навчальному окрузі та правильній організації навчально-виховної роботи, основним в якій вважав різнобічний розвиток особистості та зв'язок школи з сім'єю. Велику увагу приділяв поліпшенню методів викладання, організації зразкових уроків, оснащенню шкіл наочними посібниками.

Коментарі

Популярні публікації