Маловідома Чернігівщина: Троїцька церква у Коропі

Церква збудована з соснових брусів 1716 як соборний храм містечка. Хрещата, дев'ятидільна, п’ятиверха, з центральним четвериком і гранчастими раменами просторового хреста. Західна пара понижених приміщень у міжраменнях — квадратні в плані, східна (дияконник і жертовник) — гранчасті. Центральний четверик, не виділений у зовнішніх об’ємах, переходить у двозаломний восьмерик верху. Бічні верхи теж двозаломні. Всі бані мають вишукані завершення барокових обрисів із ковнірами й перехватами. Великі прямокутні вікна розміщені в кілька ярусів, завдяки чому інтер'єр добре освітлений. Вертикалізм композиції підкреслює зовнішнє вертикальне шалювання стін із нащільниками, аркатурою і різьбленими карнизами. У 19 ст. під час одного з ремонтів під церкву підведено цегляний підмурок.

Троїцька церква в Коропі була однією з найвизначніших пам’яток монументальної дерев’яної архітектури України. Досліджена (обміряна, зафотографована і детально описана) С. Таранушенком 1932, після чого знищена.

С. Таранушенко:
«Коропський собор може служити одним з яскравих доказів того, що розмови про «козацьке бароко» не мають під собою ніяких реальних підстав. Нічого барокового в нашій пам'ятці немає. Навпаки, в ній панує шляхетна простота, спокійна, тонка закінченість пам'ятки, овіяної духом класичного мистецтва доби відродження.»

Джерело

Коментарі

Популярні публікації