Наукова еліта Чернігівщини: Костянтин Штепа

Військовий Білої армії, професор Ніжинського інституту народної освіти, арештант київської тюрми НКВС, бібліотекар німецького кардинала, викладач американської армійської школи, оглядач «Радіо Свобода».

І ще - історик-візантист, фольклорист, етнограф, педагог. А також один із організаторів центральної бібліотеки Ніжина, де певний час працював її завідуючим. І все це Костянтин (Кость) Теодосійович Штепа (1896 – 1958). Він не уродженець Чернігівщини, проте його життя певний час було пов’язано із нашим краєм, де він за невеликий проміжок часу залишив потужну пам'ять про себе.
По закінченні І світової війни, після звільнення з під арешту та лікування в результаті поранення, навчався у Ніжинському інституті народної освіти на історико-філологічному факультеті, пізніше - став його викладачем, професором. Вважав, що населення міста повинно мати змогу вчитися та більше читати, тому активно працював над створенням центральної бібліотеки Ніжина та декілька років її очолював. Встигав опрацьовувати та публікувати у Ніжині роботи, присвячені історії античності. З 1930 р. почав працювати у Києві завідувачем кафедри історії стародавнього світу й середніх віків Київського університету. Наприкінці 30-х років – знову заарештований НКВС. Під час німецької окупації став ректором Київського університету, редактором щоденника «Нове Українське Слово». Після ІІ світової війни емігрував спочатку до Німеччини, де працював бібліотекарем кардинала фон Галена, публікувався у емігрантських виданнях та став одним із співзасновників «Інституту для вивчення історії та культури СРСР» у Мюнхені. З 1952 р. переїхав до США, де викладав в американській армійській школі та працював оглядачем «Радіо Свобода».
Помер у 1958 р., похований у Нью-Йорку.

Коментарі

Популярні публікації