Загиблі герої Чернігівщини: Мурашко Данило. Кохась Євген. Петрушевський Микола

24-річний військовий льотчик Данило Мурашко, позивний "Посіпака", загинув 27 січня 2023 року поблизу селища Шабельківка на Донеччині. Під час виконання бойового завдання його літак підбив ворожий винищувач. Пілот до останньої секунди відводив літак від житлових будівель, через що не зміг безпечно катапультуватися. Це був його 141-й бойовий політ.

Данило народився в місті Ніжин Чернігівської області. Закінчив загальноосвітню школу №9. Потім навчався у Чернігівському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. У 2020 році закінчив Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.
Після випуску молодий офіцер був направлений на службу до 299-ї бригади тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова. За роки служби пройшов посади від льотчика до командира авіаційної ланки авіаційної ескадрильї.
З перших днів повномасштабного російського вторгнення Данило обороняв небо над Україною від окупантів. Виконував бойові завдання у різних гарячих точках та успішно нищив ворога.
У 2022-му капітан Мурашко став повним лицарем ордена Богдана Хмельницького. Також був нагороджений почесним знаком «Сталевий Хрест». А вже посмертно офіцеру присвоєно звання майор.
«Брат був життєрадісною людиною. Завжди веселий, усміхнений, на позитивні, багато жартував. Данило з дитинства мріяв літати. Його мрія здійснилася і він уже не уявляв свого життя без неба. Брат був мужнім та відважним, ставив цілі та йшов до них. Він справжній Герой, Воїн, Чоловік, який врятував безліч людей. Останні його слова були в ефірі: «Я відведу». І він це зробив: відвів та врятував життя цивільного населення. Дуже пишаюся тим, яка він людина. Людина з великої літери», – розповіла сестра загиблого Ольга.
Поховали Героя у рідному місті.
У Данила залишилися батьки та дружина.
Згідно з Указом Президента №422/2023 від 08 липня 2023 року Мурашку Данилові присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові присвоєно воїну посмертно.

Євген Кохась народився 5 травня 1981 року в Чернігові. Закінчив загальноосвітню школу № 20 та Чернігівську музичну школу по класу "саксофон", а у 2003 році - Чернігівський державний інститут економіки і управління за спеціальністю "Менеджмент організацій". Працював у магазині "Будматеріали", будівельному комплексі "Вена", за кордоном. У 2023 році долучився до Збройних сил України на початку повномасштабного вторгнення. На службу потрапив до складу військової частини А0281 на посаду командира відділення. Отримав звання молодшого сержанта. Служив у 95-й окремій десантно-штурмовій Поліській бригаді.

Євгеній загинув 10 березня 2023 року під час виконання бойового завдання біля Кремінної на Луганщині. Попрощалися з воїном у його рідному місті, поховали на кладовищі "Яцево".

Микола Петрушевський народився на Закарпатті у 1982 році. Разом з родиною переїхав до села Дубовий Гай, що в Яблунівській громаді Прилуцького району. Останнім часом працював автослюсарем у Броварах. Після 24 лютого 2022 року пішов добровольцем до війська, служив у складі військової частини А4030.

6 березня 2023 року під час виконання чергового бойового завдання на Донеччині Микола загинув. Попрощалися з воїном у Прилуках.

Коментарі

Популярні публікації