Вбиті росією: Жукова Ольга. Панченко Іван. Прядка Едуард

72-річна Ольга Жукова загинула 7 березня 2022 в селі Іванівка на Чернігівщині. Ховаючись кілька днів від обстрілів у погребі, Ольга почала погано почуватися. Вона вийшла з укриття і попрямувала до хати. Того дня в дім Ольги влучив снаряд, спалахнула пожежа. Ольга згоріла заживо. Її останки зібрали в ящик з-під набоїв і поховали на городі.

Ольга Жукова була родом із Білорусі. Закінчила аграрний технікум у селі Красний Берег Гомельської області, отримала диплом фахівця з аграрних фінансів. У 1970-х роках за розподіленням почала працювати на Чернігівщині в селі Іванівка у місцевому колгоспі. Власної сім’ї в жінки не було. Ольга багато часу проводила з дітьми сестри, які були для неї наче рідні.
За словами племінника Тараса, його тітка Ольга у молодості багато подорожувала. Під час пенсії займалася господарством – садила картоплю і продавала її.
«Кілька років тому в тітки Олі заболів тазовий суглоб, їй стало важко ходити. Ми всі разом збирали кошти, вона щось відкладала, щоби зробити тітці операцію у 2022-му. Але вона не дожила… Тітка Оля була дуже доброю людиною», – сказав племінник.
В Ольги Жукової залишилося дві сестри і троє племінників.
67-річний Іван Панченко загинув 6 березня 2022 року в селі Іванівка Чернігівської області. Снаряд влучив у його будинок. Осколки пробили чоловікові грудну клітину.
Іван Панченко народився у Прилуцькому районі на Чернігівщині. Відслужив строкову службу в Монголії. У Чернігові вивчився на токаря. Із майбутньою дружиною Ольгою познайомився в Іванівці, там одружився і залишився жити. В родині народилося двоє синів.
Багато років Іван працював зварювальником у місцевому колгоспі. Потім вийшов на пенсію і займався господарством.
6 березня, пригадує Ольга, вона готувала обід на кухні, а Іван порався по господарству. Був обстріл. Вибухи ставали гучнішими. Іван прийшов до кухні і сказав дружині, що треба ховатися в погріб. Вона вийшла з приміщення по таблетки й тієї миті у кухню прилетів снаряд.
«Воно так стукнуло, що я впала. Хочу піднятися і не можу. Я на колінах поповзла, привідкрила двері, а мій Іван уже лежить… У нього в грудях пробило отвір наскрізь і кісточки повилітали. Я крикнула так, що почули сусіди, які були в погребі, а потім знепритомніла», – пригалада Ольга Панченко.
Дружина власноруч збирала останки чоловіка, щоби поховати.
В Івана Панченка залишилися дружина, двоє синів та онуки.
15 березня 2022 року Едуард Прядка разом із найкращим другом Станіславом Онищенком їхали з Ніжина до села Дорогинка, що на Чернігівщині. Їхній автомобіль підірвався на міні. Едуард загинув загинув на місці, а товариш потрапив до лікарні, де помер наступного дня.
Едуардові було 27 років. Він народився та мешкав у селі Дорогинка. Навчався у школі в селі Андріївка, згодом закінчив Ічнянський професійний аграрний ліцей, здобув спеціальність тракториста-механізатора. Працював у компанії сервісного обслуговуванням та постачання запчастин до сільгосптехніки. Обіймав посаду сервісного інженера та дуже любив свою роботу. Також обожнював скутери і мотоцикли.
«Він був дуже добрим, веселим. Любив пожартувати, посміятися. І ще, що важливе та вирізняло його серед інших – це прагнення справедливості», – розповіла про загиблого дружина Ольга Прядка.
В Едуарда Прядки залишилися батьки, дружина, донька Софія, син Олександр та сестра Вікторія.

Коментарі

Популярні публікації