Повертаємо із забуття: Казка Аркадій

Комуністи ледве дали йому відзначити 39 років і знищили. При цьому відзначалися вишуканим садизмом - день народження у нього 23 вересня, а заарештували напередодні, 10-го. А потім чи вбили в камері чи довели до самогубства - ця тайна гебістська до сих пір не розкрита. А реабілітація настала аж 1997 року....

Чоловік з поетичним прізвищем Казка не дожив до 4О-а. А заповідався стати класиком української літератури поруч із Павлом Тичиною, що з ним дружив. Переляканий Тичина, до речі, все життя мучився смертю свого друга Аркадія Казки і мріяв видати його твори, та так, бідака, і не наважився. Зате Василь Мисик у 1965 році прорвав заборону навколо імені Аркадія Казки і надрукував деякі його речі. Книга ж вийшла лише 1989 року. Тобто лишається він і досі непрочитаним.
Аркадій Казка - Седнева, батько був його з козаків.Звідки таке прізвище не знаю, але, гадаю, міг би розповісти його родич Михайло Байдаков, що й зараз мешкає в цьому містечку. Був Аркадій на суботах у Коцюбинського, разом з Тичиною співав у церковному хорі, склав присягу на вірність Україні у Братстві самостійників. За спогадами Романа Бжеського, цю присягу складали вони у Спаському соборі, який досі ганьбиться "іконами"
російського царя та його сім'ї і пакі та пакі возносяться молитви за Московію.
Його заарештували у справу Спілки визволення України. На допитах нікого не заклав, виклично при цьому говорив українською мовою. Ясно для московитів - враг! в расход! Але матеріали слідства чомусь знищили - невже щось там таке було, що й їх боялися?!
... У Седневі українці в незалежній вже Україні поставили пам'ятник Аркадію Казці.
Чепурний Василь
Чернігівський літературно-меморіальний музей Михайла Коцюбинського




Коментарі

Популярні публікації