«Дерев’яні очі Менщини»: цікавий проєкт

Чи звертаєте ви увагу на те, які незвичні віконні рами мають будинки на Чернігівщині ? Ошатна дерев’яна оздоба приваблює місцевих і зацікавлює гостей області, адже це – характерна риса нашого краю, що здатна розказати про його багатовікові традиції й історію. Аби вберегти візитівку області від забуття, ініціативна та творча молодь Менщини, заручившись підтримкою місцевої громадської організації, створила проєкт «Дерев’яні очі Менщини».

Учасники проєкту «Дерев’яні очі Менщини» обстежили у своїй громаді 6 населених пунктів: Мена, Покровське, Киселівка, Бірківка, Стольне, Волосківці. Волонтери фотографували, малювали ескізи вікон. Інформацію про 112 дерев’яних будівель розміщено на сайті Менського краєзнавчого музею імені В. Ф. Покотила.
Мандрівник, письменник Олександр Волощук придбав у Чернігові частину дерев’яного будинку. Це дубовий зруб, на якому набиті дошки. І дошки, і ковані цвяхи XIX століття, старовинні віконниці, під дахом збережено різьблення. У майбутньому Олександр планує створити в будинку музей.
Як та навіщо зберігати дерев’яну архітектуру Чернігівщини – розповідали на Українському Радіо «Чернігівська хвиля» учасники передачі «Праймвечір. Акценти» Олександр Волощук – чернігівський мандрівник і Вікторія Неруш – голова ГО «Спілка жінок Менщини».

Коментарі

Популярні публікації