Маловідома Чернігівщина: Церква Рiздва Богородиці в Оболонні Коропського району

Церква побудована 1800 року за кошти власника села Прохора Івановича Забели. Побудована у стилі є пам'яткою класицизму. Будівля храму чотиристовпна, хрестоподібна в плані з чотирма зниженими приміщеннями у внутрішніх кутах основних обсягів, з напівкруглою апсидою і дзвіницею, що примикає до притвору.

Фасади церкви декоровані лаконічно: прямокутні віконні отвори з плоскими наличниками та замковими каменями, увінчаними дисками лопатки та колони. Торці північної та південної гілок завершені трикутними фронтонами.
Восьмерик барабана, північна та південна гілка та кутові камери перекриті зімкнутими склепіннями, західна та східна – напівциркульними.

В інтер'єрі церкви центральний простір визначається чотирма масивними пілонами ускладненої хрестової форми та підпружними арками, що несуть перекриття на восьмигранному барабані. Кутові приміщення з'єднані з центральним нефом низькими арочними отворами.

До церкви примикає двоярусна дзвіниця, витягнута по поперечній осі, невелика за розмірами, з наскрізними арочними отворами.

Джерело

Коментарі

Популярні публікації