Загиблі герої Чернігівщини: Кудабеков Андрій

31 жовтня 2023 року загинув відомий чернігівець, учасник Майдану, військовослужбовець та спецпризначенець Андрій Кудабеков. Йому було 49 років. Неподалік українського-російського кордону на Чернігівщині на автомобіль, у якому перебував чоловік, напала ворожа ДРГ.

Унікальна сильна особистість, велична постать визвольної боротьби за Україну, громадянин, патріот Чернігова.

Багато хто знав його за публічною діяльністю - він створив центр тактичної підготовки, активно займався міською політикою у Чернігові, був відомим блогером. Комунікабельний, відкритий. Створив відому у місті меблеву фабрику.

Але насправді усе життя він йшов своїм шляхом Воїна.

Він почав військову службу у 3-му полку спецназ. Потім перерва на мирне життя.

Бек став активним учасником Майдану, був у перших рядах 18-20 лютого 2014-го року, давав відсіч бандитам 18 лютого у Маріїнському парку з особистим травматичним пістолетом.

Потім воював у спецназі у період АТО, служив чесно. Але робити кар'єру в армії не міг, оскільки категорично не сприймав брехню, некомпетентність, самодурство, які на жаль, розповсюджені в армії. Таких самостійно мислячих, критичних, які відповідають на несправедливі образи багато начальників не люблять.

Перед початком російського вторгнення Андрій служив за контрактом у приватній військовій компанії в Африці.

Але одразу як Росія розпочала війну на знищення України, Бек кинув усе, розірвав контракт і приїхав на захист рідного Чернігова. У найважчі дні, коли російські війська майже повністю оточили місто, він писав у фейсбуці пости, які надихали на боротьбу, він беззаперечно вірив у перемогу, вірив, що ворог буде розбитий.

А головне - у складі добровольчої бойової групи Бек бив окупантів, захищаючи рідне місто, його група спецпризначення вела результативну роботу, наводячи на російські колони артилерію, авіацію, Байрактари, встановлюючи міни. Вони взяли багато трофейної російської бойової техніки. Брав участь у пошуку російських повітряних терористів, яких збивали над містом.

Бек командував спецпідрозділом, який сам створив. Його турбувало, що деякі командири заважають виконувати бойові завдання, намагаються його дискредитувати, і головне - не відзначають належними нагородами його бійців. Бек діяв активно, він не чекав узгоджень, не вважав, що чиясь байдужість дає йому підстави сидіти на місці. Андрій кожного дня робив усе належне для знищення російських окупантів. Я бачив відео його роботи, про яку згодом можна буде розповісти. Він ризикував, ризикував заради виконання завдань, заради того, щоб зберегти життя своїх бійців.

Андрій Кудабеков, герой спецназу, герой Чернігова, герой України, йому було 49 років.

«Для меня Украина — это вольное небо, моя дочь, любовь и всё, что я хочу! Мы можем выбирать? Мы — украинцы и свободные люди. Даже если я казах. За это и сражаемся…», — саме так написав в одному з постів соцмережі Андрій Кудабеков.

Користувачі соцмереж, які добре знали загиблого, висловлюють великий жаль з приводу його втрати.

Анна Романова:

— Чернігів втратив дуже-дуже відомого захисника, добровольця та волонтера Андрія Кудабекова. Я знала Андрія особисто вже багато років, іноді він критикував мене, іноді підтримував. Але я завжди поважала його за сміливість та свою власну думку та принципи. З перших днів війни він взяв зброю і пішов на захист своєї України (до речі, Андрій був казахом за походженням та називав себе Бек). Він був одним з тих, хто обороняв Чернігів у лютому-березні 2022… Я читала усі його відверті пости без прикрас з поля бою… Для мене це було цінно десь для заспокоєння, десь для розуміння ситуації на фронті не з офіційних джерел, а безпосередньо від тих, хто захищають нас фізично щодня (а не теоретично). І якщо хтось вірив у перемогу, то це насамперед такі люди як Андрій. І не просто вірив, а діями доводив це щодня. Нам усім буде не вистачати Тебе, Бек.

Taras Volkov:

Загинув воїн!

Він їм був на цій війні з 2014 і до останньої хвилини свого життя. Все що він казав в минулих роках збулося на 100%. Він казав русня не зупиниться і знову нападе — збулося! Він казав якщо не змінимо армію і командирів мудаків, буде тяжко і боляче в майбутньому — збулося! Бек завжди казав правду в очі і йому було по хер на звання і посади, ніколи не був дуполизом і цим пишався! Хотів наградний Glock, не дочекався. Хай йому його видадуть при вході в Вальгаллу — Бек, ти давно заслужив цю залізяку! Ти багатьох навчив всього того що знав і вмів — всі тобі за це дуже вдячні Бек!

Надія Томилець:

Не вірю! Боляче...

Скільки він доклав зусиль в цій боротьбі! Віддав життя! Гинуть кращі... Вічна подяка, Бек... ніколи не пробачити нелюдам цих втрат!

Тарас Бородач:

Ти жив як воїн і загинув як воїн. До зустрічі брате.

Si vis pacem, para bellum

Хочеш миру- готуйся до війни.

Усі, хто знали його, знали цей його вислів, який він повторював. І він готувався. І готував людей. Недарма готував. З самого початку АТО створив відомий тепер усім центр спецпідготовки ЦСП «Вовкулака». Завдяки зокрема сотням підготовлених ним бійців, вистояв у 2022 році і Чернігів.

Андрей Кудабеков обрав свій шлях. Шлях воїна, і з гідністю його пройшов. Загинув, як воїн, в бою, від ворожих куль ДРГ . Він завжди посміхався смерті в обличчя, жартував.

Андрей Кудабеков,ти був справжнім воїном! Знаю, що будеш допомагати нам, навіть з неба, знищувати цих свинособак!! Герої не вмирають!!!

Коментарі

Популярні публікації