Вбиті росією: Явон Ігор. Клепак Ольга. Явон Олег

32-річний Ігор Явон загинув 27 лютого 2022 у селі Старий Биків на Чернігівщині. Його разом із братом Олегом забрали російські військові. Також того дня вони полонили ще кількох селян. Шістьох чоловіків, серед яких були й брати Явони, окупанти спочатку катували, а потім убили на лузі.

Тіла загиблих лежали на місці вбивства 9 днів. Потім селяни поховали їх біля кладовища. Батькам братів Явонів про смерть не наважувалися повідомити…

Мама Ольга до останнього вірила, що Олег та Ігор живі й перебувають у полоні. Про вбивство дізналася лише 4 квітня 2022 року, коли після звільнення області була ексгумація. Ігоря окупанти зарізали, Олега – розстріляли.

Ігор Явон народився у Старому Бикові. Навчався в школі у сусідньому селі, потім освоював професію агронома в містечку Бобровиця. Кілька років працював у місцевих фермерів. Та зарплати були невеликі, тому чоловік став пожежним, працював у сусідньому селі Новий Биків.

«Ігор був дуже добрим. Він з роботи прийде, принесе ковбаси якоїсь, розділить між собакою та котами, дуже тварин любив, навіть курки ніколи не вбили із братом. А ще він був гарний господар, затіяв сарайчик будувати. Олег технікою займався. Вони завжди при ділі були. Останнім часом перед війною Ігор казав мені, що треба хату в селі купувати, хотів одружитися. Але не встиг, нічого не встиг», – зі сльозами розповіла матір.

24 лютого 2022 року, коли почалася повномасштабна війна, Ігор відігнав автівку в сусіднє село, щоби вберегти від російських військових. 28 лютого планував вийти на роботу. Та за день до того в Старий Биків зайшли окупанти.

Родина сховалася за хатою. Потім, коли техніка ворога пройшла, повернулися в дім. Олег пішов на дачу, яка неподалік, аби погодувати та відв’язати собаку. Ігор спочатку був у дворі, а потім вирушив до брата. Коли вони поверталися трасою додому, їх і забрали російські військові... В Ігоря Явона залишилися батьки і молодший брат.

Ользі Клепак зі Старого Бикова, що на Чернігівщині, було 80 років. За місяць до повномасштабної війни вона поїхала до сусіднього села Новий Биків, аби погостювати у рідні. Там її і застало вторгнення, а далі й окупація.

Жінка з родичами мало не щодня намагалися вийти з окупованого села. З центру перебралися на околицю. Звідти 21 березня 2022 року вчергове пробували залишити Новий Биків.

Разом із Ольгою та її рідними виходити хотіли й сусіди. Усі вони зібралися разом, коли почався обстріл. Ольга сиділа на веранді, як раптом поруч розірвався снаряд. Вона загинула від осколкового поранення. Тоді загинув також 59-річний Іван Плотник, а семеро селян отримали поранення.

Ольга Клепак народилася в селі Старий Биків і все життя мешкала там. Після школи працювала поштаркою, потім доглядала на фермі за телятами, доїла корів. У цьому селі одружилася, народила трьох дітей.

Олегові Явону було 33 роки. Його разом із рідним братом Ігорем російські військові вбили 27 лютого 2022 року в селі Старий Биків на Чернігівщині. Того ж дня окупанти позбавили життя ще чотирьох односельців. Перед убивством усіх цих цивільних чоловіків катували.

«Ми ховалися всією родиною. А потім, коли російські війська пройшли селом, пішли до хати. Олег сказав, що вирушить на дачу – це наш старий будиночок неподалік. Там жив пес, якого син хотів погодувати і відв’язати. А ще хотів купити батькові тютюну. Молодший син Ігор спершу розмовляв із кимось по телефону, а потім чомусь пішов до брата. Вони разом поверталися додому, коли їх зустріли окупанти і забрали з собою».

До останнього вона сподівалася, що сини в полоні. Односельці не сказали матері, що серед убитих 27 лютого селян були Ігор та Олег. Про це вона дізналася 4 квітня 2022 року, коли після звільнення Чернігівщини провели ексгумацію. Олегові вистрілили в пах і скроню, Ігоря – зарізали.

Олег Явон народився у Старому Бикові. Після школи вчився на зварювальника у Києві. Якийсь час був охоронцем у столиці, потім повернувся додому й працював за фахом. Згодом ремонтував автомобілі, надаючи послуги зварювання.

«Він обожнював техніку, мотоцикли. Це забирало чи не весь його час. Також разом із братом допомагали нам по господарству. Олег дуже любив тварин. Вони в мене обоє добрі та чуйні діти були. Й отак в одну мить втратити їх – це велике горе, яке неможливо пережити», – сказала матір загиблого . Олег Явон не встиг створити своєї сім’ї. У нього залишилися батьки і молодший брат.









Коментарі

Популярні публікації