Мистецька Чернігівщина: Саєнко Ніна

24 січня 1944 року народилася Ніна Саєнко - українська мисткиня декоративного мистецтва, мистецтвознавиця, музеєзнавиця , публіцистка, лавреатка міжнародної Літературної премії української діаспори США, президентка Міжнародного благодійного "Фонду Олександра Саєнка", її тата.
Народилася майбутня мисткиня в м.Борзні на Чернігівщині в родині художника Олександра Саєнка. Майстерності навчалася у тата. "Я дуже рано збагнула свою місію, коли залишилася десятирічною, після смерті мами, на руках у глухонімого батька. Навіть пам'ятаю цей момент: ішла з татом, міцно взявши його за руку, садибою в Борзні, і якоїсь миті гостро відчула, що маю відповідати за нього, підтримувати в житті та творчості. Батько привчав мене до мистецтва, при світлі каганчиків виклеював солом'яні панно, а я йому допомагала… Завжди з гордістю кажу, що закінчила Мистецьку студію Олександра Саєнка.", - зі спогадів мисткині.

Навчалася Ніна Саєнко в Київському університеті ім.Т.Шевченка на біологічному факультеті і факультеті журналістики.

Ніна Саєнко - майстриня килимів, гобеленів, мозаїк соломкою. У творчості орієнтується на народні традиції і художню спадщину тата, збагачуючи їх тематично.
З 1977 р. Ніна Саєнко брала участь в оформленні культурних центрів, шкіл, дитячих закладів і громадських споруд, поєднуючи стилістику сучасного дизайну з народними традиціями. У 1983-1990-му рр. працювала заступником директора з наукової та виставкової діяльності Дирекції виставок Спілки художників України.
Художні роботи мисткиня презентувала на більш ніж 150 персональних і родинних, всеукраїнських, міжнародних виставках. Твори (килими, гобелени, мозаїки соломою, вибійки) зберігаються в різних музеях України, в національних і зарубіжних музейних та приватних зібраннях світу (Австралія, Бельгія, Велика Британія, Канада, Німеччина, США, Фінляндія, Франція).
Ніна Саєнко відома в Україні як діячка в галузі збереження пам’яток історії та культури, популяризації мистецької спадщини, знавець музейної справи, мистецтвознавиця, художниця декоративного мистецтва, режисерка масштабних мистецьких акцій в Україні та за кордоном.
За її активної участі в 1996 р. створено державний Художньо-меморіальний музей "Садиба народного художника України Олександра Саєнка" у м.Борзні на Чернігівщині.
Творчу династію продовжує донька Ніни Саєнко - Леся Майданець-Саєнко.

Коментарі

Популярні публікації