Хроніки вторгнення 2022 року: 13 березня

13.03.2022 російські окупанти обстріляли кладовище “Яцеве” м. Чернігів. Внаслідок обстрілу загорівся храм святителя Феодосія Чернігівського. У день пожежі всередині храму перебувало 22 людини. У храмі під час обстрілів переховувалися люди з навколишніх будинків. Даних про жертв немає.

Загалом на центральному міському кладовищі “Яцево” у Чернігові внаслідок ракетних обстрілів російських військових майже три тисячі пам’ятників зруйновані та ще більше пошкоджені. Окупанти зруйнували могили, в яких поховані бійці АТО/ООС. “Внаслідок ворожих дій російських військ на кладовищі “Яцево” зруйновано церкву та Алею Героїв, де поховані українські воїни, які загинули на російсько-українській війні протягом 2014-2021 років”, — йдеться в повідомленні прес служби Чернігівської окружної прокуратури.

13.03.2022 здійснювалися обстріли ділянки автомобільної дороги Р67 між с. Количівка і 14-м км. Зі слів очевидців, внаслідок потрапляння в мікроавтобус, який рухався з с. Количівка в Куликівському напрямку, в якому перебувало 4 особи, транспортний засіб згорів, 2 особи зазнали ушкоджень, 2 загинули. Свідки зазначають про численні обстріли цивільного населення (З усних свідчень місцевих жителів, зібраних нами.)

13.03.2022 о 05.46 внаслідок бомбардування м. Чернігів, в мікрорайоні ЗАЗ сталося руйнування окремих секцій із 2 по 9 поверх 9-ти поверхового гуртожитку з подальшою пожежею. Будь-які військові об’єкти на цих територіях відсутні. 

Під час проведення аварійно-рятувальних дій врятовано 7 осіб, у тому числі із-під завалів, 2 особи травмовано, 1 людина загинула. Біля 9-поверхового гуртожитку в мікрорайоні Бобровиця у Чернігові – згорілі автівки, вщент знищено кафе у прибудові, вибиті вибуховою хвилею вікна та сліди від прямих влучень з важкого озброєння.

У частині постраждалих квартир цього будинку пробиті наскрізь стіни та повалені перекриття.

Через 4 доби, під час проведення робіт із розбору конструкцій, рятувальники дістали тіла загиблих: 3 дітей – хлопчик і дівчинка (трирічні двійнята), старша сестра 12 років та їх 2 батьків, всього 5 чоловік.

13.03.2022 російські військовослужбовці обстріляли легковий автомобіль в с. Вознесенське. Чоловік, який перебував у авто, лишився живий, його на 3 дні взяли в полон, а потім полоненого вивезли на трасу і залишили там. Стало відомо, що один із тих, хто знущався над чоловіком в полоні – військовослужбовець РФ. За зібраними доказами окупанту заочно повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК.

Під час бомбардування Чернігова пошкоджено Військово-історичний музей – філія Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського.

З 13 по 17 березня російські військові катували пораненого цивільного в селі Терехівка на Чернігівщині. Особу військовослужбовця встановлено, йому заочно повідомили йому про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення й уточнення):

убито цивільних – 7 людей, з них 3 дітей;

поранено цивільних – 4 людей; 

пошкоджено – не менше 4 об’єкти (серед них – церква, університет, гуртожиток).

За інформацією ГУ ДСНС, за добу зареєстровано 8 пожеж у Чернігові: пожежа в одному з магазинів АТБ, храм на території кладовища “Яцеве”, ще 6 – у житловому секторі.

Піротехніки ДСНС за добу двічі долучалися до розмінувань, у тому числі вилучили 4 авіабомби ОФАБ-500 з житлових масивів.

Джерело

Коментарі

Популярні публікації