Загиблі герої Чернігівщини: Кравець Андрій. Пасека Віталій. Телюк Микола

Майстер-сержант Андрій Кравець 24 лютого 2022 року зустрів загарбницьку навалу на кордоні з росією.

Народився 2 березня 1992 року в селі Новоселівка Чернігівського району.

Він прикордонник у другому поколінні. Змалечку брав приклад з батька, приміряв його зелений берет та мріяв про майбутню професію. По досягненню повноліття навіть не розглядав інших варіантів.

З 2012 року Андрій Анатолійович Кравець вірно і віддано служив українському народові, служив на захисті нашої країни та брав на себе велику відповідальність за безпеку нашого кордону. Учасник АТО/ООС. Штаб-сержант 105-го прикордонного загону імені князя Володимира Великого.

11 березня 2022 року Андрій прийняв свій останній бій. Він, разом з побратимами, зупинив ворожу диверсійну групу на підступах до міста Чернігів. Прикордонники відбили наступ та знешкодили групу диверсантів, вступивши в контактний бій з противником.

Прикро, та у той же день росіяни артилерійськими снарядами вщент розбили ще й батьківський будинок. Вогнем знищено усе майно, речі та навіть фото Андрія.

«Андрій любив свою Батьківщину, родину… Завжди розказував за донечку, батьків, за тата… багато історій… То був теплий дім з хорошими людьми та світлом у вікнах», - згадують побратими.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі майстер-сержант Андрій Кравець посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та моніторингу, полковник ЗСУ Пасека Віталій Євгенійович  героїчно загинув 26 лютого 2022 року під час виконання бойового завдання із забезпечення розвідки та прикриття групи з мінування та підриву критичної інфраструктури в районі населених пунктів Кошевка та Новий Білоус Чернігівської області.
Пасека Віталій Євгенійович народився 15 травня 1979 року на Черкащині. У 2002 році закінчив Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Трудову діяльність розпочав на посаді юрисконсульта 931 гвардійського навчального механізованого полку 169 гвардійського навчального центру Північного ОК, згодом був переведений на посаду юрисконсульта 30 окремого лінійно-вузлового полку звʼязку Головного командування Сухопутних військ ЗСУ, потім був помічником командира полку з правової роботи того ж полку. З 2019 року до героїчної загибелі займав посаду начальника відділу організації та забезпечення якості аудиту Північно-Східного територіального управління внутрішнього аудиту (м. Чернігів). З початком повномасштабного вторгнення російських військ на територію України мій чоловік відповідно до наказу керівника виконував завдання із забезпечення розвідки та прикриття груп з мінування та підриву критичної інфраструктури. Завдяки вмілим діям полковника Пасеки Віталія Євгенійовича забезпечено підрив двох важливих мостів та зупинку просування ворога в бік міста Чернігів. У подальшому при прикритті групи мінування з підриву третього мосту в районі населеного пункту Новий Білоус група прикриття (розвідки) потрапила у засідку. Героїчними діями полковника Пасеки Віталія Євгенійовича виведено з-під обстрілу групу прикриття та колону інженерного підрозділу, чим забезпечено збереження життя особового складу. Під час бою полковник Пасека Віталій Євгенійович загинув.

Вороги не просунулися в місто Чернігів, воно витримало місячну облогу, за що було нагороджене почесною відзнакою «Місто-герой України»; але той, хто віддав своє життя, щоб врятувати тисячі людей, на жаль, залишається забутим.

28 лютого у Варві попрощалися із загиблим військовослужбовцем ЗСУ, солдатом, радіотелефоністом Миколою Телюком. Чоловік загинув 15 лютого під час виконання бойового завдання на Харківщині.

Солдат Микола Телюк народився 6 грудня 1989 року в селі Брагинці Чернігівської області. Навчався в Озерянській школі, потім закінчив Дігтярівський професійний аграрний ліцей, опанувавши професію “слюсар з ремонту сільськогосподарського устаткування, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, тракторист”.

У 2009-2010 роках чоловік проходив строкову військову службу. Працював у СТОВ “Дружба-Нова” на посаді “тракторист”.

У серпні 2022 року Микола долучився до лав ЗСУ, служив на посаді радіотелефоніста. 5 лютого 2024 року під час виконання бойового завдання на Харківщині Микола Телюк загинув.

Провели в останню путь воїна 28 лютого, поховали на кладовищі у Варві.

Коментарі

Популярні публікації