Хроніки вторгнення 2022 року: 3 березня

Зранку 03.03.2022 близько 08:10 у м. Чернігові по вул. Чудінова на території ДП «Комбінат «Айстра» під час обстрілу сталося попадання снаряду в нафтобазу, внаслідок чого сталося загоряння резервуарної групи загальною ємністю 5 тис. м куб. дизельного пального. Нафтобаза 
повністю знищена.
Фото                                                        

 03.03.2022 о 12 год 20 хв. відбувся авіаобстріл житлових будинків на вул. Чорновола в Чернігові. За твердженням очевидців, літак спочатку розвернувся, а потім випустив дві ракети в будинки і скинув три бомби. Вирви від них добре видно на відео. 47 загиблих (38 чоловіків і 9 жінок), 18 травмованих внаслідок цього обстрілу.

Російська авіація атакувала дві школи – 21 і 18 та приватні будинки у районі Стара Подусівка м. Чернігова. За інформацією ДСНС, попередньо 9 загиблих та 4 травмованих. Авіабомба впала на дах корпусу, стався обвал. Ударною хвилею вибито вікна. У 18 школі приміщення зазнало величезних руйнувань, також стався обвал, вилетіли вікна, місцями разом з віконними рамами. Пошкоджено або повністю знищено поряд припарковані автівки.

Жителі окупованого с. Ягідне утримувалися в підвалах з непридатними для життя умовами з 03.03.2022 по 30.03.2022. У підвалі померло 12 людей. Сім людей або підірвалися на мінах, або розстріляні окупантами. У підвальному приміщенні школи окупанти майже місяць утримували приблизно 350 осіб, з яких 77 дітей, у тому числі 5 немовлят. Померлих не дозволяли виносити, вони лишалися в приміщенні.

03.03.2022 російські військові прийшли до місцевого жителя села Велика Вісь, катували, змусили копати собі могилу, стріляли над головою, били. Над чоловіком знущалися три дні, погрожували вбивством, потім відпустили. Поки чоловік був у полоні, росіяни розстріляли автомобільну техніку, яка була у його дворі, в будинку перевернули все догори дриґом.

 Російські військові зайняли будинок в окупованому селі на Чернігівщині, в якому проживала жінка з двома онуками. Хлопця росіяни били і проганяли ночувати на двір на морозі, а дівчинка потерпала від побоїв і сексуальних домагань.

03.03.2022 в с. Велика Дорога по приватному будинку двічі вистрілив російський танк, потім була випущена кулеметна черга. В будинку знаходилося 5 осіб. З палаючого будинку вибралися всі 5-ро мешканців, отримавши численні опіки, але згодом 3-є осіб померли в лікарні.

Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення й уточнення):

убито цивільних – щонайменше 59 осіб;

поранено цивільних – щонайменше 22 особи; 

пошкоджено – щонайменше 7 об’єктів (серед них – дві школи, нафтобаза).

За означену добу в області зареєстровано 11 пожеж, із них – 10 внаслідок обстрілів російською армією населених пунктів 

За інформацією оперативно-диспетчерської служби АТ “Чернігівобленерго”, через бойові дії без електропостачання залишаються 203 населені пункти (50476 абонентів) в усіх районах області. Загалом відключено 102 ПЛЕП 10 кВ, 925 ТП


Фото: Сергій Ткаченко

Джерело

Коментарі

Популярні публікації