Хроніки вторгнення 2022 року: 16 березня

16.03.2022 відбувся обстріл багатоквартирного будинку по вул. Івана Мазепи (зупинка «Малясова»). О 20-й годині почався артобстріл, у результаті якого постраждав двоповерховий будинок, снаряд упав за 7 м., металеві двері під’їзду вибило. Травмовано двох цивільних жінок і дитину, дитина померла.

16.03.2022 близько 10.00 був здійснений обстріл цивільних людей, які стояли у черзі за хлібом біля магазину “Союз” по вул. Доценка. Загинуло 14 людей. Як зазначили в ОК “Північ”, окупанти стріляли з важкої артилерії. Найімовірніше, з “Градів”.

Про цей обстріл  розповів чернігівчанин Віталій Клименко, який в той час стояв із знайомими біля магазину “Союз”. Він пояснив, що люди стояли в черзі, очікуючи на те, щоб привезли хліб – навіть не знаючи достеменно, привезуть його чи ні (на той час місцева влада вже описувала ситуацію в місті, як близьку до гуманітарної катастрофи).

“Коли почався обстріл, перший снаряд влучив в дев’ятиповерхівку метрів за 300 від нас. Ми відійшли в бік, за дев’ятиповерхівку, закрилися нею. А люди як стояли за хлібом – так і залишилися, навіть не смикнулися. Третій чи четвертий снаряд влучив… Ну, не просто в чергу, а в паркан неподалік. Ось осколками всіх і “покосило” там. Коли посипалося скло з вікон багатоповерхівки, ми обернулися – і побачили, що люди лежать”, – описує Віталій.

Через декілька годин після обстрілу Чернігівська обласна прокуратура повідомила про відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством). Одразу після обстрілу повідомляли про 10 загиблих, але ця кількість зросла до 14.

Наступного ранку, 17 березня, також близько 10:00, військові РФ знову обстріляли з артилерії житлові квартали міста Чернігова і магазин АТБ. Як повідомило Суспільне Чернігів, під обстріл потрапили люди, які стояли в черзі по воду. За даними обласної прокуратури, загалом від обстрілів 17 березня загинуло 6 людей (спершу повідомляли про чотирьох загиблих).

Одним із загиблих виявився громадянин США Джеймс Уітні Хіл, відомий також, як Джим Хіл. Статті про його смерть у Чернігові від російських обстрілів опублікувала низка американських видань.

16.03.2022 ввечері снаряд влучив у будівлю другої міської лікарні у м. Чернігів. Пошкоджено стіни, розбито дуже багато вікон. Дані про поранення серед пацієнтів відсутні.

16.03.2022 російська артилерія обстріляла автопарк комунальників у Чернігові. Знищено техніку КП “АТП-2528”, повідомив керівник КП.

Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення й уточнення):

убито цивільних – 15 людей;

поранено щонайменше 2 цивільних людей;

пошкоджено – не менше 2 об’єктів.

Станом на 19.00 підрозділи ДСНС у Чернігівській області 7 разів залучалися до ліквідації пожеж, ще 4 рази – до надання допомоги внаслідок обстрілів житлових будинків і об’єктів інфраструктури. Під час розбирання конструкцій гуртожитку, що в м. Чернігові, рятувальниками було виявлено тіла 5 загиблих осіб, серед яких 3 дітей. Загалом для проведення невідкладних робіт від ДСНС залучалося 38 чоловік особового складу й 16 одиниць спецтехніки. Розрахунками групи піротехнічних робіт і підводного розмінування відпрацьовано 7 заявок, під час яких вилучено 2 вибухонебезпечні предмети

Джерело

Коментарі

Популярні публікації