Хроніки вторгнення 2022 року: 4 березня

Протягом кількох годин першої половини дня 04.03.2022 російська армія обстрілювала південно-східні та південно-західні райони Чернігова. Пошкоджено тепломережу. Ракети залпового вогню влучили у прибудинкову територію багатоповерхівки.

За повідомленням Державної прикордонної служби, станом на ранок 04.03.2022 в селищі Ріпки загарбники захопили місцевий відділ поліції, застреливши при в’їзді в населений пункт беззбройного місцевого жителя. Відібрали в місцевих мешканців трактор, вантажівку “КАМАЗ”, розграбували два продовольчі магазини.  Вночі техніка агресора їздила вулицями і прожекторами засліплювала вікна жителів. На загальні збори містян, які відбулися біля Ріпкинської Свято-Миколаївської церкви, прибула колона військової техніки з позначкою «О». Представник загарбників, який назвався полковником поліції, почав диктувати людям свої порядки. У разі непокори погрожував застосувати силу, аж до розстрілу селища артилерією. Вимагав віддати усю вантажну техніку та проголосив комендантську годину. Представник загарбників заборонив місцевим збиратися, знімати військову техніку, наближатися до поліцейського відділку. 

Вдень 04.03.2022 у селі Михайло-Коцюбинське російські військові викрали двох чоловіків, згодом одного з них знайшли вбитим. Іншого вивезли в невідомому напрямку.

04.03.2022 о 19.10 відбувся авіаційний обстріл селища Зарічне під Черніговом, в результаті повністю зруйновано та пошкоджено багато приватних будинків та господарських споруд. Обстріл продовжився і після 00.00 год. Відомо про щонайменше одну загиблу людину.

Внаслідок влучення ракети о 14.30 хв. зруйновано школу у с. Михайла-Коцюбинське. В цей час у сховищі під школою переховувалися близько 100 людей, з них близько 30 дітей. Загинула працівниця школи.

Через 10 хв. після бомбардування школи у с. Михайла-Коцюбинське, ракетним обстрілом з “Урагану” знищено приватний будинок місцевих мешканців.

Резюме за день (за зібраними даними, потребує доповнення й уточнення): 

убито цивільних – щонайменше 17 людей;

поранено цивільних – щонайменше 13 людей;

За означену добу в області зареєстровано 30 пожеж, із них 29 – через обстріли російською армією населених пунктів (22 – житловий сектор, 7 – на соціальних об’єктах).

Джерело

Коментарі

Популярні публікації