Хроніки вторгнення 2022 року: 21 березня

Військовослужбовці збройних сил Російської Федерації 21.03.2022 незаконно вивезли в бік українсько-російського кордону старосту с. Грем’яч Новгород-Сіверської територіальної громади Чернігівської області.

В полоні постійно допитували, били по голові, погрожували прострелити коліна, стріляли над головою, зістригли волосся. 09(10).04.2022 року в результаті обміну полоненими староста села Грем’яч повернулася додому.

Це не перший випадок викрадення людей на Чернігівщині російськими окупантами. Також 20 березня затримали в селі Андріївка Михайло-Коцюбинської громади старосту села Миколу Будаловського та місцеву депутатку і директорку школи Тетяну Безлюдну. Але потім старосту відпустили.

У селі Нова Басань повідомляли про викрадення двох представників місцевого самоврядування.

Два дні поспіль 20 та 21 березня російські окупанти бомбили ферму в с. Анисові на Чернігівщині. Живцем згоріли та померли від осколкових поранень майже 8 десятків малих телят, 60 новонароджених і понад 4 десятки корів – це близько половини поголів’я. 2 російські авіабомби впали в 10 метрах від будівлі.

Біля приміщення стояли декілька людей, які прийшли за молоком та зарядити телефони. Від уламкових поранень одна людина загинула, один чоловік отримав травми ніг, ще одній жінці ампутували ступню.

Напередодні цього авіанальоту, розповів Юрій Стельмах, який розвивав ферму останні 20 років, росіяни вдарили з літаків по околицях ферми та будівлях тракторного стану.

Там у момент вибухів людей не було, лише зберігалась техніка і залишки врожаю.

Всього на складах було 200 тонн кормів для скота, 600 тонн жита та тисяча тонн вівса. Згоріли декілька тракторів і автомобілів.

Живцем згоріли та померли від осколкових поранень майже 8 десятків малих телят, 60 новонароджених і понад 4 десятки корів – це близько половини поголів’я. 2 російські авіабомби впали в 10 метрах від будівлі.

Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення й уточнення):

Вбитих цивільних – 1 людина; поранених цивільних – 2 людини. 

За добу в області зареєстровано 10 пожеж. Рятувальники 2 рази долучалися до надання допомоги й виконання інших робіт (із початку війни — 73 рази). Група піротехніків ДСНС за добу 14 разів виїжджала для знешкодження боєприпасів, що не розірвалися.

Джерело

Коментарі

Популярні публікації