"Літературний Чернігів" - 102-ге число. Цікаво!

У всесвіті слова з’явилося 102-ге число щоквартального літературно-мистецького журналу Літературної спілки «Чернігів» і помандрувало до передплатників.

Часопис відкривають вітання заступнику головного редактора журналу «Літературний Чернігів», професору Володимиру КУЗЬМЕНКУ. Добрі слова йому адресують Михась ТКАЧ, Станіслав ШЕВЧЕНКО, Анатолій ШКУЛІПА.
У розділі «Поезія» журнал друкує громадянську і філософську лірику нашого земляка Леоніда ГОРЛАЧА із книги «Осінні гнізда».
Віктор ТАТАРИН пропонує читачам уривок «Саша» з повісті «Філіжанка мрії», а Станіслав НОВИЦЬКИЙ друкує у журналі нову добірку віршів «Ружа гербарію».
Головний редактор «Літературного Чернігова» Михась ТКАЧ друкує коротке оповідання «Заповіт емігранта», в якому поміщається 100 років боротьби за Україну і закінчується сьогоднішніми днями та словами «життя не зупинити».
Часопис подає добірку ліричних віршів Павла СВИЩА та гумористичне оповідання Владислава САВЕНКА «Недоєвпопеєць» про «тяжку» подорож українського пенсіонера до Варшави.
Марія ШЕВЧЕНКО пропонує вірші, написані у час активних бойових дій російсько-української війни, а Тетяна ЯКОВЕНКО виносить на суд читача оповідання «Консерви 1962 року та «Чому звірі не говорять…»
Часопис друкує вірші останніх років Ганни ВЕРЕС (ДЕМИДЕНКО). Дивує зрілістю і емоційністю коротка імпресіоністична новела Альони МОРОЗ «Світло у темряві» про початок темної зими – блекаут – в Україні і згуртування людей, які жили у містах.
Добірка ліричних поезій Ніни ГОРБАНЬ перетікає у рубрику «Поетичні фестивалі», яку представляє Михась ТКАЧ. Друкуються вірші Альони МОВЧАН, Вікторії ГОРЛОВОЇ, Ганни ВЕРХОВЦЕВОЇ, Ірини ГРУНДИ, Лани МІСЯЧНОЇ, Лариси ТКАЧ, Ольги ДОВЖЕНКО.
Рубрику перекладів відкривають поезії члена Кирило-Мефодіївського братства, поета і перекладача Олександра НАВРОЦЬОГО. Станіслав ШЕВЧЕНКО допоміг українському читачу побачити рідною мовою написане поетом у ХІХ столітті польською.
Сергій ТКАЧЕНКО традиційно знайомить із улюбленими зарубіжними поетами. Цього разу часопис друкує вірш Карін БОЙЄ зі Швеції з коментарями перекладача, який розповідає про трагічну долю жінки.
Оригінальні «читацькі рефлексії» з назвою «Вростання в сакральний простір слова»… пропонує літературознавець і критик Євген БАРАН . У матеріалі згадуються книги Михайла Шевченка, Любомира Стринаглюка, Анни Білої, Дмитра Онковича, Рубена Даріо, Василя Кузана, Бернарда Шоу, Віталія Дончика, Антоніни Цвид, Григорія Лютого, Сомерсета Моема, Надії Степули, Романа Бончука, Леоніда Талалая, Андрія Бітова, Леоніда Кореневича, Петра Поліщука, Антоніо Мачадо та багатьох інших письменників…
«З класу солов’їв та жаб» - несподівана назва відгуку Миколи ШУМСЬКОГО на ще не видану книгу пісень Анатолія ШКУЛІПИ «Я у казці живу».
У рубриці «Незабутні земляки» вміщені біографічні матеріали допитів репресованої чернігівської поетеси Ладі МОГИЛЯНСЬКОЇ з її кримінальної справи № 41 П-616-п , розпочатої у січні 1929 року , а також спогад про поетесу під час допиту, репресованого Марка ВОРОНОГО, якого катували весною 1935 року. Дослідження Владислава САВЕНКА називається: «Ладя Могилянська: двічі репресована українська поетеса».
«Сповідь з конверта» - це спогад на основі листування Володимира СЕНЦОВСЬКОГО про письменницю Надію ПЕТРЕНКО.
У рубриці «Наші ювілеї» Олександр ЗАБАРНИЙ розповідає в матеріалі «Вшановуємо Ганну БАРВІНОК» про Всеукраїнську наукову конференцію у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя з цієї нагоди.
Розділ рецензій «Літературного Чернігова» насичений чотирма рецензіями. «Золоті свічада Анатолія ШКУЛІПИ» належить перу про Володимира КУЗЬМЕНКА про збірку «Навпроти: вірші і поеми». А про книгу Григорія САМОЙЛЕНКА «Пантелеймон КУЛІШ і Ганна БАРВІНОК: доля , Україна, любов» пише Олександр ЗАБАРНИЙ у рецензії «І буде дух його із віку в вік сіяти».
Книгу Аліни ШЕВЧЕНКО «Небесна сповідь» представляє Михась ТКАЧ у рецензії «Бузковий подих пробуджує весну». А Наталія НІКІТІНА розповідає про книгу Олени МАМЧИЧ «Загортаю слова у вічність…» у представленні «Шкірою відчуваю плин часу».
На першій сторінці обкладинки – Надвечір’я. Дзвіниця Єлецького монастиря у Чернігові (художник – Михась ТКАЧ).

Коментарі

Популярні публікації