Підводний дрон для очистки: чернігівські діти вражають

Учні Ніжинського ліцею розробили підводний дрон, щоб очистити річку Остер. Ідея зародилась ще два роки тому, розповів Суспільному науковий керівник учнів Павло Кіндєєв. Деталі для пристрою діти надрукували на 3D принтері у своїй STEM-лабораторії. Собівартість такого дрона 33 тисячі гривень.

Підводний дрон разом зі своїми однокласниками зробив 16-річний учень Ніжинського ліцею Михайло Дубровний.

"Ми разом збирали всі деталі, які були надруковані на 3D принтері і вираховували вагу цього дрону, щоб він балансував у воді".

Цей дрон розробили, щоб надалі занурити у річку Остер, проте це ще не кінцева версія, розповів Михайло. "Основною ідеєю було те, щоб модернізувати цей дрон для того, щоб не тільки досліджувати нашу річку, а ще й її очищати, прикріпити туди маніпулятор, такий "кувшинчик", який буде забирати сміття і з дна Остра і тим самим очищати нашу екосистему річки". Дрон працює на акумуляторах. Керувати ним можна дистанційно, за допомогою ноутбука.

"У нас є програма на комп’ютері й там ви можете приєднатися за допомогою проводу. Потім ви можете його використовувати за допомогою джойстика. Можете контролювати цей дрон, тобто, ви можете плавати, ви можете дивитись, і сама камера буде висвічуватись на екрані вашого комп’ютера", — розповів учень ліцею Даниїл Костенко.

Пристрій захищений від проникнення води та може занурюватись на глибину не більше двох метрів. Спочатку учні випробували свій дрон у басейні, потім вже у річці.

Учень ліцею Станіслав Шугайов каже:

"Ми пробували, засікали час. Саме у нас є невеличка проблема в тому, що перегрівається плата, але акумулятор в нас витримує 20 хвилин".

Ідея створення подібного девайсу зародилась ще два роки тому, проте реалізувати її вдалось тільки зараз, каже науковий керівник учнів Павло Кіндєєв. 

До проєкту також долучились й американські партнери. "Професор університету зі штату Флорида Павло Антоненко. Він уродженець саме з Ніжинщини, і він вирішив так само нас підтримати і частково фінансами, і також певними ідеями, креативом і систематичними зустрічами зі студентами цього університету. Ми мали зустріч, ми спілкувалися англійською мовою. Для дітей це дуже було необхідно, адже ми потім побачили, що наш проєкт став набагато кращим". Павло Кіндєєв каже, зараз готують документи та будуть подавати свою роботу до Малої Академії Наук.

"По собівартості цей дрон з усім повністю коштує 33 тисячі гривень, ми порахували. Це невелика сума, адже він багатофункціональний і ми плануємо його вдосконалювати в майбутньому".

Також діти планують розробити ще один дрон, який би допомагав нашим військовим на фронті.



Коментарі

Популярні публікації