Зникла Чернігівщина: Вознесенська церква у селищі Березна

У селищі Березна на Чернігівщині 85 років тому була дерев’яна Вознесенська церква. Збудована в середині XVIII століття, – розповідає історик Олександр Бондар. Вона вважалась великим храмом, навіть за мірками Чернігова.

За словами Олександра Бондаря, вона знаходилася в одній із частин населеного пункту Березна, на той час міста. У ті часи Березна за кількістю дворів була більшою від Чернігова.

Церква простояла 175 років, потім прийшла в непридатність і радянська влада її розібрала. Все, що від неї залишилося, це три балки в краєзнавчому музеї Березни.

Наукова співробітниця музею говорить, що ці балки їм передав директор місцевої школи 40 років тому.

Вознесенська церква, каже видавець з Харкова Олександр Савчук – один із втрачених шедеврів української дерев’яної архітектури. Щоб побачити церкву такою, яка вона була з часу побудови у 1761 році, видавництво харків’янина створило 3D-модель церкви.

Її створили завдяки кресленням та фотографіям дослідника дерев’яної архітектури початку XX століття Стефана Таранушенка. Видавець презентував книгу «Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури», де дослідник детально описує дерев’яні церкви України. Цією темою Олександр Савчук займався близько 10 років.

«В цій книзі зібрані п’ять шедеврів дерев’яної української сакральної архітектури, це три церкви з Чернігівщини, одна з Полтавщини, одна з Харківщини. Ці церкви відзначив сам Стефан Андрійович. Зробив найповніші і найбільші описи, зробив фотографії і головне – написав креслення. Саме це дає можливість уявити, як вона виглядала і зробити 3D-моделі», – розповів Олександр Савчук.

Місцеві жителі не пам’ятають, який вигляд мала церква. Старожили, пригадують те, що їм розповідали їхні бабусі і батьки.



Коментарі

Популярні публікації