Повертаємо із забуття: Стешко Федір

Коли знайомишся з життєвим шляхом Федора Стешка, вражає різнобічність цієї людини - сина простого київського робітника, вчорашнього селянина. Вузькому колу фахівців він відомий як вчений-музиколог, один із засновників українського музикознавства. Я б додав - відомий аж надто вузькому колу фахівців, бо у совєтський період це ім'я було невідоме в Україні. Воно було піддано замовчуванню з ідеологічних причин, оскільки до кінця своїх днів Федір Стешко залишався свідомим українським патріотом-самостійником.

Мені це ім'я первісно стало відоме зовсім з іншого боку, далекого від музики та музикознавства. Ще на початку своїх досліджень історії українців Зеленого Клину, я дізнався про полковника Ф.Стешка як одного з керівників Владивостоцької Української Громади, а згодом - секретаря з військових справ Українського Далекосхіднього Секретаріяту. Ці сторінки його біографії, пов'язані з далекосхіднім періодом життя, залишаються зовсім невідомі в Україні навіть вузькому колу фахівців-музикознавців...

Народився Федір Миколайович Стешко 4 вересня 1877 р. в с. Кам'янка Чернігівської губернії. Його музичне виховання почалося аж надто рано. Ще 7-8 річним хлопчиком, навчаючись у зразковій церковно-парафіяльній школі при Київській духовній семінарії, він був обраний за добрий голос та слух до семінарського церковного хору, де співав близько трьох років, знайомлячись з церковним співом. Восени 1888 р. він вступив до Софійської духовної школи (бурси) в Києві, до курсу наук якої входив, як обов'язковий предмет, і церковний спів. Мабуть малий Федір рано виявив свої музичні здібності, бо вже з першого року навчання у Софійській школі він почав співати в архієрейському хорі Михайлівського монастиря. В цьому хорі він удосконалився в читанні нот та познайомився з кращими творами православної церковної музики, перш за все - з творами Дмитра .Бортнянського. Свої музичні знання Ф.Стешко поглиблював у Київській духовній семінарії, до якої вступив 1892 р. Не задовольняючись тою музичною освітою, що надавала семінарія, він навчався у приватній музичній школі С.Блюменфельда, де на той час викладав і Микола Лисенко. Його підпис стоїть на першому місці на посвідці, яку Ф.Стешко отримав після закінчення цієї школи. Одним з його товаришів під час навчання в школі Блюменфельда був майбутній видатний український хормейстер Олександр Кошиць. Навчаючись у цій школі, головну увагу Ф.Стешко приділяв студіюванню теорії музики, займаючись у найкращого музичного теоретика Г. Любомирського, у якого протягом двох років він прослухав повний курс гармонії.

Читати далі

Коментарі

Популярні публікації