Мистецька Чернігівщина: Святний Сергій

 «Золоті руки, харизма та досвід» – такими словами характеризують ніжинського майстра різьбярства, члена національної спілки народних майстрів України Сергія Святного, якому сьогодні ми адресуємо щирі слова привітання з нагоди ювілею. Сергій Олексійович – яскравий приклад того, як улюблена справа стала стилем життя, адже він серйозно займається різьбленням понад сорок років та при цьому не перестає дивувати поціновувачів неймовірними виробами.

Мала батьківщина майстра – с. Селище (Носівщина), де ще хлопчиком захоплювався виготовленням дерев’яних іграшок. Спеціальність столяра отримав під час навчання у Чернігові, продовжив освіту за творчою спеціальністю в Ніжинському училищі культури і мистецтв, яке закінчив з відзнакою.

Протягом багатьох років плідної праці Сергій Олексійович брав участь у численних фестивалях, ярмарках, виставках, що продовжує робити і досі. Свідченням його майстерності є незліченна кількість нагород, подяк, дипломів, а його дерев’яні шедеври експонувались у музеях України, Швейцарії, Франції, Австралії, США. Воєнний стан не змусив Сергія Святного скласти вмілі руки – яскравим підтвердженням цьому є його участь цьогоріч в одному з найбільших фестивалів Туреччини – Міжнародному фестивалі культури та мистецтв, де ніжинський майстер достойно представив Україну.

«Від своєї роботи я кайфую… Навіщо жити в сірому світі?» – життєве кредо, завдяки якому Сергій Олексійович зробив такий вагомий внесок у розвиток народних ремесел Чернігівщини. Ще раз пересвідчуємось, що, маючи таких майстрів, Україна обов’язково переможе і відродиться!

Джерело

Коментарі

Популярні публікації