Розстріляна Чернігівщина

Вознесенська церква — пам’ятка архітектури, розташована у селі Лукашівка Чернігівського району Чернігівської області.

Перша дерев’яна церква була зведена 1781-го та оновлена 1800 року. На початку ХХ століття стару церкву було розібрано задля зведення цегляної. Існуюча церква освячена 1913 року.

Церква збудована у стилі єпархіальної архітектури. Хрещата у плані, з надбудованою над входом двоярусною дзвіницею.

У радянські часи храм був закритий і використовувався як склад. Богослужіння у храмі відновилися 1988 року. До останнього часу використовувався Московським патріархатом.

Утім навряд чи хтось міг уявити, що в центрі Європи у ХХІ сторіччі ворог здатен по-варварському перетворити столітню пам’ятку архітектури й центр духовного життя громади на військовий штаб і склад боєприпасів. А саме так і сталося з Вознесенською церквою у 2022 році, коли в Лукашівку на 21 день російської війни проти України прийшли російські окупаційні війська. На території храму були десятки одиниць ворожої техніки й пів тисячі окупантів, які перебували тут до кінця березня. Під час запеклих боїв церква була знищена: понівечені її фасади, куполи з хрестами, інтер’єри. А коли ЗСУ вигнали російських окупантів із Чернігівщини, рятувальники знайшли на території храму не лише залишки боєприпасів та сміття, а й тіла людей.

Протягом століть цілі покоління мешканців Лукашівки гуртувалися навколо місцевого храму. Тут вони вінчалися, хрестили дітей, молилися, проводжали рідних і друзів в останню путь. Аж до варварського вторгнення Росії 2022 року.

Колишній музей старожитностей Василя Тарновського (Чернігів)

У цій елегантній червоній будівлі 19-го століття з високими вікнами та затишним садком в різний час розміщувався і Музей старожитностей, і експозиція Чернігівського історичного музею, а з 80-х років 20-го століття ще й Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва.

Будинок пережив війни та революції минулого століття, але в 2022-му його практично повністю зруйнувала російська бомба. Рештки будівлі законсервували та обіцяють відновити.

Чернігівська обласна наукова бібліотека імені Олександра і Софії Русових, розташована у будівлі 
Дворянського земельного банку — відома в Чернігові споруда в стилі північний модерн, створена за проєктом петербурзького архітектора Олександра фон Гогена місцевим архітектором та інженером Д. Афанасьєвим у 1910—1913 рр.


Коментарі

Популярні публікації