Маловідома Чернігівщина: Залізничний вокзал в Чернігові

Залізничний вокзал у Чернігові існує з кінця XIX століття. Його відкриття стало поштовхом до розвитку економіки і нових можливостей. Та разом з цим він пережив не одну війну та відбудову. Він бачив: евакуації людей, доставки вантажів, розлуки і зустрічі.

За словами історика Максима Блакитного, залізничну сторінку на Чернігівщині відкрило будівництво вокзалу у Ніжині. Його побудували у 1889 році.

"А саме першопочатки вокзалу Чернігівської залізничної станції – це околиця села Количівка, лівий берег Десни, де був колишній старий залізничний вокзал. Зараз там проживають люди".

За словами історика Олександра Бондаря, той перший вокзал збудований між 1893 та 1895 роками.

Голова Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтин Ягодовський додав:

"Оскільки залізничного мосту через Десну не було, а вокзал стояв відразу за цим мостом, тому дорога до мосту називалася «вокзальне шосе» або «алея на вокзал». Те місце і вулиця і зараз називається «Старий вокзал»".

На той час залізниці будувалися з військовою метою.

"Побудова залізниці й залізничної станції поряд з Черніговом пов’язана з Лібаво-Роменською (70-ті роки ХІХ століття) та Московсько-Київсько-Воронезькою залізницями (1893-1912 роки). Безпосередньо, будівництво станції поблизу Чернігова, на лівому березі Десни, відбулося під час розбудови гілки Московсько-Київсько-Воронезької залізниці. У 1891 році розпочалось будівництво вузькоколійки від станції Крути до Чернігова", – розповів Блакитний.

Читати далі

Фото ЧЕline

Коментарі

Популярні публікації