Маловідома Чернігівщина: Воскресенська церква у Седневі

Воскресенський храм XVII століття в Седневі – це родинна усипальниця козацько-старшинського роду Лизогубів, яка була побудована в 1690 році Я. Лизогубом. Архітектура церкви витримана в стилі бароко. По виду дуже нагадує українські дерев’яні зрубні церкви.

Уже в 1796-1814 роках церква була перебудована. У 1856 році на кошти Іллі Івановича Лизогуба побудували дзвіницю, але на відміну від храму виконаного в стилі українського бароко її виконали в стилі класицизму.. Храм має багату історію. Протягом століть тут ховали померлих представників роду Лизогубів.У 1924 році дослідники виявили під церквою родину усипальницю, де перебувало близько 44 муміфікованих тіл. Подальша їх доля була невтішною. Деякі тіла почали використовувати в антирелігійній пропаганді радянських часів та експонувати в музеї, а інші порозтягували місцеві, історики навіть наводять факти гри черепами у футбол. Далі за однією інформацією залишки тіл вивезли в невідомому напрямку, за іншою їх поховали небайдужі місцеві. Наразі там розміщуються лише мощі Якова Юхимовича Лизогуба (онук Якова Кіндратовича Лизогуба), що перевезли туди в 1990-х роках.

У 1935 році радянська влада закрила церкву й облаштувала комору. У 1980-х роках відбулися реставраційні роботи. У 1990-х роках Воскресенську церкву передали релігійній громаді.

У 1980-х була проведена реставрація храму. Поруч з церквою знаходиться могила Гриця Золотюсенького – місцевого «не канонізованого святого". З його ім’ям пов’язані незвичайні легенди про пророцтва і зцілення.

Джерело


Коментарі

Популярні публікації