Загиблі герої Чернігівщини: Чайка Валентин. Турченко Олександр. Карпович Михайло. Шевченко Владислав

Рядовий Валентин Чайка народився 20 січня 1972 року. Проживав у селі Карильське Коропської громади, де закінчив місцеву загальноосвітню школу.

У перший день повномасштабного вторгнення чоловік організував односельців для оборони території села, чергування на блокпостах і надання всебічної допомоги українським воїнам.

До повномасштабної війни чоловік був виключений з військового обліку за станом здоров’я. Валентин добровільно пішов до місцевого територіального центру комплектування та соціальної підтримки та вирішив стати на захист України.

Служив у складі одного з підрозділів військової частини А4773 на посаді водія взводу ПТРК.

2 липня 2023 року Валентин загинув під час виконання бойового завдання на Донеччині.

- З дитинства знаю його. Дуже актив­ний, жвавий, завжди там, де куча дітей. І в юності - де Валентин, там - веселість, ра­дість. Легкий на підйом, закручував молодь за собою. І в дорослому житті - завжди попереду всіх. Життя з нього аж вирувало. Трудяга був. Для сім'ї старався. І землі багато понабирався. Усе своїм трудом. Батьківську хату розбудував. Коли щось у когось траплялося, він завжди допоможе. Коли мої біди були, попросила Валентина з'їздити у Чорнотичі, перевезти речі, не відмовив. Поїхав, допоміг, - розповідає односельчанка Людмила Олександрівна Назаренко. - Пам'ятаю, місяць донечці було, треба було оформляти документи, попросила поїхати у Сосницю. Поки я хо­дила по установах, він няньчив немовля, на руках гойдав крихітку, щоб не плакало. Бачиш його - і радієш. Надійний він був. У всьому надійний. Комунікабельний. І душа компанії. Люди у селі його поважали. Щирий, всім допомагав у всьому. Готовий віддати все всім.

Попрощалися та поховали воїна у селі Карильське. У рідному селі захиснику відкрито меморіальну дошку.

5 липня на Чернігівщині попрощалися із загиблим прикордонником майстер-сержантом Олександром Турченком. Він загинув 3 липня під час чергування на бойовому посту, захищаючи північний кордон України.

Олександр Васильович Турченко народився 5 червня 1983 року в селі Смяч. Він прослужив у Державній прикордонній службі з 2004 року. Олександр був одружений та мав доньку Марію, 2010 року народження.

Нагороджений медаллю "Захисник Вітчизни" (посмертно).

Михайло Михайлович Карпович народився 18 січня 1981 року в селі Смородськ Дубровицького району Рівненської області. Він приєднався до Державної прикордонної служби у 2022 році. Він загинув 3 липня під час чергування на бойовому посту, захищаючи північний кордон України. Михайло був одружений і мав доньку Вікторію, 2008 року народження.





Владислав Андрійович Шевченко народився 3 вересня 1997 року в місті Кривий Ріг. Він перебував на строковій службі з 18 травня 2021 року. Владислав Шевченко загинув у Чернігівській області, на державному кордоні України. Трагічну звістку повідомили у соцмережі педагоги закладу, де навчався воїн, - Криворізької гімназії №45. 

«На жаль, сьогодні наша гімназійна громада схилила голови у глибокій скорботі… Найважче для вчителя – отримати гірку звістку про закінчення життєвого шляху учня. Добра, світла пам’ять. Влад - неймовірно щирий, позитивний хлопець. Створював настрій і гарну атмосферу на уроці з перших його хвилин», - зазначено на сторінці гімназії. 3 липня життя Героя обірвалося через ворожий удар. До свого 26-го дня народження боєць не дожив два місяці. Не судилося здійснитися його юнацьким мріям.

Батьки Владислава проживають за кордоном, а в Україні, у Кривому Розі, у нього залишилася бабуся.

Коментарі

Популярні публікації