Мистецька Чернігівщина: Василь Штернберг

Цьогоріч відзначаємо 205-літній ювілей знаного майстра-пейзажиста, представника романтизму, одного із засновників українського жанрового та пейзажного живопису — Василя Івановича Штернберга (1818-1845).

Василь Штернберг в історії українського живопису як та зірка на небосхилі, що з’явившись і осяявши собою космічну темряву, в скорому часі мусила згаснути, залишивши по собі лише примарне мерехтіння.
Будучи корінним петербуржцем з народження, Штернберг багато уваги приділяв українській тематиці. Навчаючись упродовж 1835-1838 років у Академії мистецтв у класі професора Максима Воробйова, три останні роки кожного літа виїздив працювати до України, щоразу зупиняючись у Качанівці, в маєтку свого друга та мецената Григорія Тарновського.
У 1838 році познайомився з Тарасом Шевченком. Це знайомство вилилося у міцну дружбу, яка тривала до самої смерті художника. Штернберг створив кілька портретів Тараса Шевченка, він же став першим ілюстратором Шевченкового «Кобзаря», створивши офорт «Кобзар з поводирем», вміщений у першому виданні книги як фронтиспіс. Пізніше Шевченко присвятив художнику поему «Іван Підкова».
У 1839-1840 роках Василь Штернберг взяв участь в експедиції Василя Перовського до Хіви та Оренбуржчини. Одразу після цього в якості стипендіата Академії мистецтв виїхав до Італії. На прощання Тарас Шевченко подарував другові свій «Кобзар», на якому написав вірш «На незабудь Штернбергові».
В Італії Василь Штернберг продовжив плідну працю, удосконалюючи свою мистецьку майстерність, проте восени 1845 року передчасно пішов з життя, маючи лише 27 років…
У колекції Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана зберігається твір ХІХ століття «Чумаки під хатою», авторство якого імовірно належить Василеві Штернбергу.
За матеріалами Чернігівського обласного художнього музею імені Г. Галагана

Коментарі

Популярні публікації